De Ashford Affaire – Lauren Willig

Titel: De Ashford Affaire
Auteur: Lauren Willig
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9 7890 4521 935 6

In de begeleidende brief die ik ontving bij “De Ashford Affaire” stond dat dit een aanrader is voor de fans van Downtown Abbey en Out of Africa. Of dit ook zo is? Om mijn geheugen even op te frissen heb ik de trailers bekeken en kan hier een volmondig ja opzeggen. Ook in “De Ashford Affaire” komen (historisch) drama, aristocratie, romantiek, liefde en Afrika volop voor. Het verhaal sleept de lezer mee in de levens van drie generaties in één familie met een ingrijpend geheim.

Proloog

De proloog (1926) begint in Kenia. Addie is onderweg naar haar nicht Bea die op een koffieplantage met haar man Frederick en kinderen Marjorie (Clemmies moeder) en Anna woont. Addie heeft Bea vijf jaar niet gesproken en twijfelt aan zichzelf: “Ze had zo gehoopt – zulke verachtelijke hoop! – dat de uiterlijke vergelijking voor één keer in haar voordeel zou uitvallen, dat zelfs een slap aftreksel van couture het misschien wel zou winnen van de kleermakers in Nairobi. In plaats daarvan was ze weer eens een verfomfaaid wrak, een week en een maand verwijderd van alles wat vertrouwd en comfortabel was, voort ratelend door de binnenlanden van Afrika – en waarom?” (p. 8)
Dit doet je meteen al afvragen waarom Addie het gevoel heeft dat ze moet wedijveren met Bea. Zou er iets gebeurd zijn in het verleden?

Geheimen

Het eerste deel van “De Ashford Affaire” gaat over Ashford Park (1906). Hier woont Addie (6 jaar) sinds ze wees is. Haar tante Vera laat haar regelmatig weten dat ze haar dankbaar moet zijn, omdat ze ‘van de arme tak’ van de familie is. Gelukkig kan ze het goed vinden met haar nicht Bea, die haar door een moeilijke tijd heen helpt.
“Bea was haar plattegrond en haar gids geweest en had Addie onder haar vleugels genomen als een soort geliefd huisdier. Als haar situatie comfortabel was, had ze dat grotendeels aan Bea te danken.”(p. 91)

Maar of dit goede contact zo blijft? De tweede verhaallijn is die van Clemmie (kleindochter Addie) in het heden. Clemmie hoopt partner te worden op het advocatenkantoor en heeft door haar hoge werkdruk weinig contact met de oma bij wie ze is opgegroeid. Als Clemmie (1999) op de verjaardag van haar zieke oma Addie (99 jaar) de naam Bea hoort roept dit vragen op.

Zij vraagt haar tante Anna er naar, maar deze doet geheimzinnig en laat haar de volgende dag op bezoek komen. Dan hoort ze het verhaal van Ashford Park en Addies jeugd.  Dit brengt bij Clemmie het besef, dat ze eigenlijk weinig over haar oma Addie weet. Ze besluit in het verleden van haar oma te duiken. Maar of het wijs is om geheimen te ontrafelen? “Kennis kan een mes zijn dat aan twee kanten snijdt. Je moet beslissen of je het de moeite waard vindt om je eraan te snijden.” (p.71)

En wie kent er nu eigenlijk het verleden van zijn oma? Ik in ieder geval niet. Het wisselen tussen heden en verleden maakt dat je door wilt lezen. Lauren Willig heeft een web weten te spinnen van lust, macht en verlies. Stap voor stap neemt ze je dieper mee in het verhaal en kom je erachter wat er is gebeurd.

Kenia

In het tweede deel neemt Lauren Willig ons mee naar  met het verblijf in Kenia (1926) van Addie bij Bea en Frederick. Bea is verveeld, haat het leven in Kenia en is op zoek naar spannende dingen. Zij nodigt Addie uit voor een safari, maar eigenlijk heeft deze daar niet zo veel zin in. Wat daar van de oorzaak is, ga ik niet verklappen, daarvoor moet je echt “De Ashford Affaire” lezen!

Afrika beleef je gewoon met zijn rode stof en de intense hitte van Kenia: “Het middaguur naderde en de tropenzon legde een soort zinderende waas over het tafereel, als een beslagen ruit, zodat de weg vluchtende beesten golfden terwijl ze renden, als een impressionistisch schilderij.” (p. 9)

En Clemmie komt in dit tweede gedeelte eindelijk tot besef, dat ze het roer om moet gooien. Hoe ze dit gaat doen? Ze vindt antwoord op haar vragen, die ook weer de nodige vragen oproepen!

De karakters in dit boek zijn goed uitgewerkt. Ik had door het extraverte gedrag van Bea soms echt een hekel aan haar, maar ook wel medelijden. Zij heeft er een handje van om mensen naar haar hand te zetten. Ergens voelt ze zich boven iedereen verheven. Addie zit vol principes die ze na wil streven en is hard voor zichzelf. Er zijn gelijkenissen tussen de levens van Addie en Clemmie, beide willen graag onafhankelijk zijn en hebben weinig affectie gehad in hun jeugd. De manier waarop het verhaal geschreven is emotioneel, doordat er het nodige verdriet en onbegrip in voorkomt.

Ik vond “De Ashford-affaire” van Lauren Willig een boeiend, emotioneel en fascinerend verhaal.

Waardering: 8/10


Lees “De Ashford Affaire zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.