Bloemblad van zee – Isabel Allende

Titel: Bloemblad van zee
Auteur: Isabel Allende
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
ISBN: 978 90 284 5009 7

In “Bloemblad van zee” , de historische roman van Isabel Allende worden de gevolgen van een burgeroorlog op indringende wijze zichtbaar gemaakt. Zelfs latere generaties ondervinden nog de gevolgen van de toenmalige strijd. Ontheemd zijn en een nieuw bestaan opbouwen in een ander land, dat is waarover je leest in “Bloemblad van zee”: over dictatuur, ballingschap, loyaliteit en liefde. 

Pablo Neruda

Isabel Allende opent “Bloemblad van zee” met een kort gedicht van Pablo Neruda, genaamd Thuiskomst.

vreemdelingen, dit het,
dit is mijn vaderland,
hier ben ik geboren en hier wonen mijn dromen

Elk hoofdstuk begint met een gedichtje van zijn hand. Hiermee illustreert Isabel Allende de gevoelens van de personages. Pablo Neruda speelt een belangrijke rol in “Bloemblad van zee”. Narudo was een Chileens dichter en Nobelprijswinnaar en tevens vriend van de democratisch verkozen president van Chili, Salvador Allende. Vanuit ballingschap bekritiseerde hij de door een staatsgreep aan de macht gekomen Pinochet.

Politieke klimaat

Maar Chili is niet het enige land waar burgeroorlog heerste. Wie kent niet de naam Francisco Franco? Hij kwam in 1939 aan de macht in Spanje en ontpopte zich als een dictator. De Spaanse burgeroorlog bracht een ware exodus van vluchtelingen richting Frankrijk op gang. Dit heb ik nooit geweten. Het verhaal van Victor en Roser, de eigenlijke hoofdpersonen. begint in het Spanje van de jaren dertig.

De verhaallijn is opgebouwd rond de opkomst van het fascisme in Spanje en later in Chili. Hierdoor zijn Roser en Victor bannelingen geworden. Het boek verhaalt veel over politieke achtergronden en maatschappelijke wantoestanden. Dat moet ook wel, want “Bloemblad van zee” is een roman, dat is gebaseerd op werkelijke historische gebeurtenissen. Diverse personages die in dit boek voorkomen hebben echt bestaan. Zoek maar eens een gedicht van Pablo Neruda op!

Drie delen

“Bloemblad van zee” is verdeeld in drie delen.
Deel 1:  Oorlog en Exodus. In dit deel beschrijft Isabel Allende het ontstaan van de burgeroorlog in Spanje. Deze burgeroorlog veroorzaakt een exodus van vluchtelingen.  Roser en Victor verlaten Spanje met het schip de Winnipeg en gaan naar Chili. De Winnipeg is gecharterd door Pablo Neruda, de consul van Chili.

Deel 2:  Ballingschap, liefde en onbegrip. Victor en Roser bouwen een nieuw bestaan op in Chili. Hun liefde staat op een laag pitje en heeft het zwaar te verduren. Als banneling mogen ze geen lid worden zijn van een politieke partij. Toch heeft Victor politieke invloed, want hij raakt bevriend met Salvador Allende en schaakt regelmatig met hem.  Maar als zijn bewind omver geworpen wordt gaat deze vriendschap voor problemen zorgen. Ze  moeten Chili verlaten en gaan naar Venezuela.

Deel 3:  Terugkeer en wortels. In Venezuela voelt Victor zich niet thuis, hij verlangt naar Chili. Na een aantal jaren mogen ze weer terugkeren naar Chili. Maar Victor mag zijn beroep niet uitoefenen. Hij wordt nu in Chili als politiek vluchteling gezien.
Ondertussen komt in Spanje Franco ten val. Victor en Roser overwegen daarop terug te keren naar Spanje. Maar kennen ze  Spanje nog wel na zoveel jaren van ballingschap? Hun wortels liggen nu in Chili!

Zeer gedetailleerd

“Bloemblad van zee” is een reis door de twintigste eeuw aan de hand van onvergetelijke personages. Ze ervaren dat een mens steeds weer aan een nieuwe toekomst kan beginnen.
Isabel Allende schrijft uitvoerig en gedetailleerd. Ze gebruikt lange zinnen. Hierdoor vergt “Bloemblad van zee” aandachtig en geconcentreerd lezen.
“Om tijd te winnen, bundelden ze hun inspanning en voegden het grootste deel van hun troepen samen in een poging de Ebro over te steken, door te dringen in vijandelijk gebied en het te bezetten, zich meester te maken van de loopgraven van hun tegenstanders en de wereld te tonen dat de oorlog niet verloren was, dat met de benodigde hulp Spanje het fascisme kon verslaan.” (p. 50)

De vele politieke uitweidingen maakten het soms voor mij iets minder aantrekkelijk om door te lezen. Dit zorgde ervoor dat ik er soms overheen las. Zo had ik het nodig zinnen meerdere malen te lezen om te begrijpen wat er staat. Dit haalt de vaart uit het verhaal. Isabel Allende levert hierdoor met “Bloembad van Zee” een boek dat niet voldoet aan de verwachtingen die ik ervan had. Het boek lag mij niet zo. Eerder heb ik “De Winter voorbij” van deze schrijfster gelezen. Dat boek was vele malen beter en totaal anders.

Waardering: 6/10


Lees “Bloemblad van zee” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.