Arminius – Robbert Fabbri

Titel: Arminius
Auteur: Robert Fabbri
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1200 5

De Slag in het Teutenburger Woud, in het jaar 9 na Christus, is legendarisch. Een bondgenootschap van Germaanse stammen deed het onmogelijke: ze slachtten in een vierdaagse strijd drie Romeinse legioenen af.

In “Arminius” baseert Robert Fabbri (die bij zijn studie in Rome ongetwijfeld gefascineerd raakte door de rijke historie), zich op oude bronnen als Tacitus, Cassius Dio en anderen. Op basis van die bronnen bouwt hij het framework van dit boek, om het vervolgens verder zelf in te kleuren.

Het resultaat: een enorm spannend boek, met levendige personages, dat je het gevoel geeft dat het inderdaad zo zou kunnen zijn gegaan. Fabbri erkent overigens zelf dat niet alles historisch correct zal zijn, aangezien over veel onderdelen weinig bekend is.

De vertelstijl van “Arminius” is onconventioneel. Het boek begint met een aantal Romeinen die bij Thumelicus aandringen op het terugbrengen van de Legioensstandaard die verloren ging bij de Slag in het Teutenburger Woud. Hij nodigt hen uit in de tent van de toenmalige bevelhebber, gekleed in diens uniform en laat zijn twee slaven de memoires van zijn vader, Armonius, voorlezen. De slaven, die bij de slag aanwezig waren, vullen dit verhaal aan met eigen herinneringen.

Deze fascinerende flashback beslaat ongeveer 90% van het boek. De resterende 10% gaat over de vraag of Thumelicus de Romeinen ook echt gaat helpen. Heel interessant is dat onderdeel eigenlijk niet eens.

Maar de diplomatische pogingen, het verraad, de vriendschappen, het respect tussen vijanden en natuurlijk de bloedige veldslagen, die maken “Arminius” tot een heerlijk boek. Een boek ergens wel doet denken aan “Braveheart”.

Waardering: 8,5/10


Lees “Arminius” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.