Als je deze brief leest – Vicente Gramaje

Titel: Als je deze brief leest
Auteur: Vicente Gramaje
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978 90 452 0219 8

Op de achterkant van “Als je deze brief leest” staat het citaat ‘de roman grijpt de lezer vanaf de eerste bladzijde en heeft alles in zich om een groot publiek te bereiken.’

Vol verwachting sla ik de roman van Vincente Gramaje open. Er is me beloofd dat het een ontroerend verhaal betreft over de romantiek van een brief in een fles die bijna honderd jaar na dato gevonden wordt. Víctor Monteoscuro reist door Marokko op zoek naar het vertrouwen in zichzelf en zijn kwaliteiten als dokter. Hij heeft tijd nodig om het overlijden van zijn vrouw  te verwerken. Juist als hij een klein dorp in het noorden van Marokko aandoet worden bij bouwwerkzaamheden stoffelijke overschotten gevonden van Spaanse soldaten die gesneuveld zijn bij de Slag bij Annual in 1921. Tussen de resten vind hij een flessenpost. uiteindelijk besluit Víctor zijn zoektocht voort te zetten naar de nakomelingen van de geadresseerde van de brief. Bij die zoektocht krijgt hij ondersteuning van de charmante kapitein Claudia Navarro.

Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een integrerend verhaal. Toch komt de belofte van het citaat niet uit. Gramaje heeft een bepaalde schrijfstijl, die bij mij steeds het woord ‘beleefd’ oproept. Een stijl die klopt bij het hoofdpersonage, maar waardoor je geen gevoel krijgt bij de beginnende liefde tussen Víctor en Claudia. Vaak in letterlijke dialogen worden de gesprekken weergegeven die zich voornamelijk richten op de gebeurtenissen voorafgaande aan de Slag bij Annual, een geschiedenisles dus, van een oorlog waar ik geen weet van had. En tja, geschiedenisles was nooit mijn favoriete vak. Het verhaal mist tempo, wordt zelden intrigerend.

Nu klinkt het alsof “Als je deze brief leest” maar beter kan negeren. Dat is toch ook weer niet waar. Het boek geeft een weerzinwekkend verslag van een weinig bekende historie. Gramaje haalt de gejaagdheid uit een maatschappij, waardoor je soms werkelijk het gevoel hebt dat je op een plattelandsweggetje door Spanje rijdt op zoek naar de kracht van liefde.

“Als je deze brief leest” is hiermee een boek dat prima mee kan in de vakantiekoffer, maar minder geslaagd om tussendoor in de bus naar je werk te lezen.

Waardering: 6 ½ / 10


Lees “Als je deze brief leest” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *