God’s Gym – Leon de Winter

Titel: God’s Gym
Auteur: Leon de Winter
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 1222 9

Deze vakantie kwam een droom van mij uit. Met een groepje vrienden op boekenvakantie. Wat is er nou leuker dan dat? Een lange week hebben wij ons opgesloten in een prachtig huisje in Frankrijk. Het enige wat wij daar hebben gedaan is genieten van de natuurlijk, lekker eten en drinken en vooral heel veel boeken lezen. Op deze manier is het natuurlijk makkelijk om onderling ook wat boeken uit te wisselen. Eén van die boeken was “God’s Gym” van Leon de Winter.

Veel boeken van Leon de Winter zijn heel bekend geworden. Ik heb er echter nog nooit één gelezen. Ik moet eerlijk zeggen dat de titel “God’s Gym” mij niet erg aansprak. Ook de omslag geeft een beeld alsof het puur gaat over een sportschool. Dit is absoluut niet waar. “God’s Gym” is bijna een soort thriller, een detective, maar bovenal een mooi boek over rouw. Als dit vooraf duidelijker was geweest, was ik met een heel ander idee het boek gaan lezen. Nu heb ik het alleen gelezen, doordat vrienden het mij hebben aangeraden. Bij dezen wil ik jullie dan ook vast aanraden: laat je niet afleiden door de titel of de omslag, deze geven een vertekend beeld.

Miriam

De hoofdpersoon van het verhaal is Joop Koopman. Hij heeft een heel normaal en weinig opwindend leven. Hij houdt zielsveel van zijn dochter Miriam. Ondanks dat hij het jammer vindt dat hij is gescheiden, is hij blij dat zijn lieve dochter bij hem is komen wonen. Op de ochtend van de 17e verjaardag van Miriam, gebeurt er iets wat hij nooit voor mogelijk had gehouden. Miriam komt om het leven bij een ongeluk op een motor. Hij gelooft er eerst niets van, zijn Miriam rijdt helemaal niet op een motor. Het moet een ander meisje zijn. Langzaam dringt de realiteit tot hem door en begint de pijn die door het hele verhaal een belangrijke rol blijft spelen.

Vlak voor de dood van Miriam krijgt Joop een aanbod om de geheime dienst te helpen een misdadiger op te pakken. De geheime dienst heeft een profiel opgesteld van de misdadiger en zijn op zoek gegaan naar de juiste persoon om informatie bij deze man te ontfutselen. De juiste persoon om dit te doen blijkt Joop Koopman. In eerste instantie ziet Joop hier helemaal niets in. Hij heeft immers een prachtige dochter, die hij op geen enkele manier in gevaar wil brengen. Als Miriam echter te overlijden komt, worden de kaarten opnieuw geschut.

Erroll

Het grootste thema binnen “God’s Gym” is absoluut rouw. Ik vind het ontzettend knap hoe Leon de Winter, ondanks dit moeilijke thema, een spannend plot heeft weten te creëren. Het feit dat Miriam er niet meer is, speelt in het hele leven van Joop een grote rol. Hij durft meer risico’s te nemen, want hij heeft het idee dat er niemand is die hij daarmee benadeelt. Joop stort zich volledig op het nieuwe avontuur bij de geheime dienst. De verandering in persoonlijkheid die Joop doormaakt, is ontzettend goed opgeschreven door Leon de Winter. Het lijkt heel natuurlijk, ondanks dat de verandering heel groot is en je die aan het begin van het verhaal niet ziet aankomen.

Daarnaast is er nog het verhaal rondom de titel “God’s Gym”. God(zilla) is de bijnaam van Erroll Washington. Erroll is de eigenaar van een sportschool waar Miriam vaak te vinden was. Op de ongelukkige dag, zit Miriam bij Erroll achterop de motor. Terwijl zij onder een auto haar laatste adem uitblaast, komt Erroll er zonder schrammetje vanaf. Erroll voelt zich hierover ontzettend schuldig en zet zijn leven in het teken van Joop, in de hoop zo iets goed te kunnen maken. Joop moet hier in eerste instantie niets van hebben, maar ontwikkelt toch een bijzondere vriendschap met Erroll.

Rouwproces prachtig omschreven

Ik vind dat Leon de Winter op een prachtige manier het rouwproces van Joop heeft omschreven. Ook de relatie tussen Joop en Erroll is ontzettend bijzonder. Waar de titel en de omslag dat niet uitstralen, heeft het boek zeker een diepgaand verhaal. Wat ik veel minder vond was de ontknoping van het plot. Waar ik in eerste instantie zo enthousiast was over het verrassende plot, heeft de ontknoping me hier echt op doen terugkomen. Als je dan toch een spannend detective plot schrijft, verwachten wij als lezer ook een ontknoping. Wat er wel en niet wordt opgelost, ga ik natuurlijk niet verklappen. Ik zou het boek alsnog aanraden, maar meer vanwege de thema’s die aan bod komen, dan het plot.

Waardering: 7,5/10


Lees “God’s Gym” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.