Verloren zielen (1): Mens of Demon – Anja van der Jeugdt

Titel: Verloren Zielen (1) – Mens of demon
Auteur: A. van der Jeugdt
Uitgever: Schrijverspunt
ISBN: 978 94 626 6188 2

Laat ik deze recensie van “Verloren Zielen” eens beginnen met een langzaam steeds groter wordende frustratie: waarom moeten fantasy-boeken tegenwoordig kennelijk ALTIJD een serie worden? Waarom kan er niet gewoon meer een boek geschreven worden met een begin, midden en eind? Want ook “Verloren Zielen – mens of demon” is het eerste deel van wéér een serie! Het tweede deel (“Duisternis of Licht”) staat voor 2017 gepland.

Goed. Nu we dat uit de weg hebben, eens kijken waar dit boek over gaat en hoe de lees ervaring is. Die is positief, maar met enige kanttekeningen.

Hoofdpersoon is Tharyn. Een nogal ziekelijke figuur, die amper in staat is om zich van A naar B te bewegen. Hij heeft een of andere ziekte, maar niemand weet wat. Althans… dat denkt hij. In werkelijkheid is hij echter een demon, gevangen in het lichaam van de mens. Deze ontdekking stelt hem voor een keuze die onmogelijk te maken is. Hoe dan ook zal hij een enorme prijs moeten betalen.
Wanneer er dan ook nog eens een enorme oorlog tussen de Onderwereld en de Bovenwereld woedt, blijkt hij de enige te zijn die de mensheid kan redden. Alleen moet hij dan wél even zijn krachten omarmen. En dat betekent dat hij iets moet worden wat hij niet wil zijn…. een demon. Een bijzonder machtige demon.

Anja van der Jeugdt verloor 9 jaar geleden haar werk om medische redenen. Ineens had ze heel veel tijd en kon ze al die boeken lezen die ze al zo lang wilde lezen. En zoals dat dan bij veel mensen gaat, begon het te kriebelen. Ze wilde een verhaal schrijven, verdeeld over twee boeken.

Als Vlaming schrijft ze soms op een manier die voor een Nederlander niet helemaal vlot leesbaar is. Daarnaast verspringt ze, vooral in het begin van het boek, nogal eens van perspectief. Daardoor is het voor de lezer lastig om in het verhaal te komen. Een boek lezen is eigenlijk alsof je op een rijdende trein moet springen. Liefst heb je al bij de eerste poging grip op de zaak en kun je aan boord klimmen. Bij dit boek heb je een paar pogingen meer nodig.

Als je die pogingen echter hebt gedaan en je erin bent geslaagd “aan boord” te komen, krijg je een interessante ervaring mee. Van der Jeugdt geeft de klassieke strijd tussen Goed en Kwaad, of Licht en Duister, een extra dimensie door deze strijd plaats te laten vinden binnen de hoofdpersoon. Iemand die van zichzelf vindt dat hij goed is, maar slechte dingen (moet) doen en daardoor aan zijn eigen morele gehalte begint te twijfelen.

Daarmee heeft Van der Jeugdt een interessante invalshoek gevonden die appeleert aan het duistere dat in ieder mens zit. Want welke lezer zal niet van zichzelf denken dat hij of zij een goed mens is. Maar tegelijkertijd…welke lezer kan zichzelf in de spiegel aankijken en met droge ogen beweren nooit iets slechts gedaan te hebben? Goed, misschien niet zo slecht als het opeten van de ziel van een onschuldige, maar toch…

Door die worsteling van Tharyn met zichzelf, en de worsteling van alle andere personages met de waarheid, trouw en liefde is “Verloren Zielen” zeer lezenswaardig.

De aanloophobbels zeker waard.

Waardering: 7-/10


Lees “Verloren zielen – Mens of Demon” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.