Twilight – Stephany Meyer

Titel: Twilight
Auteur: Stephenie Meyer
Uitgever: Unieboek
ISBN: 9789047510055

“Twilight” is het eerste deel van de vierdelige Twilight-saga van de Britse auteur Stephenie Meyer. Zij slaagde erin het genre van de Vampierverhalen weer nieuw leven in te blazen. Wereldwijd zijn al tienduizenden van haar boeken verkocht en haar vertellingen kunnen zich meten met de andere beroemde fantasyboeken “Harry Potter” en “Lord of the Rings”.

In “Twilight” gaat het zeventienjarige meisje Bella verhuizen van het zonnige Phoenix, waar ze tot dan toe met haar moeder woonde, naar het grijze en regenachtige Forks, waar haar vader woont. Niet alleen is het voor Bella een hele verandering haar vrolijke en altijd drukke moeder voor haar rustige, teruggetrokken vader in te ruilen, maar haar nieuwe school, waar iedereen de andere kent, is heel anders dan wat ze gewend is.

Zonder het echt te willen, staat zij als nieuwe medescholiere in het middelpunt van de aandacht. Wat Bella echt wil, is gewoon met rust gelaten te worden. Op haar nieuwe school zijn echter vijf leerlingen, die sterk boven de rest uitsteken. De Cullens: ze zijn ongelofelijk knap, maar houden zich verder afzijdig van de andere scholieren. Bella raakt steeds meer gefascineerd door de Cullens, vooral door de jongen Edward, die ook enkele vakken met haar deelt.

Edward gedraagt zich echter heel onvriendelijk tegenover Bella, alsof hij haar niet kan uitstaan. Hij gaat haar uit de weg, praat nauwelijks met haar, maar staart haar toch onophoudelijk aan. Op een koude winterdag staat Bella tegen haar truck geleund, in gedachten verzonken, als plotseling een auto over de bevroren straat slipt en recht op haar afraast. Voordat Bella weet wat er aan de hand is, houdt iemand bliksemsnel zijn hand voor haar en stopt de dodelijke botsing. Het is Edward en net zo snel als hij bij haar was is hij ook al weer weg. Vanaf dat moment weet Bella: Edward is anders, de Cullens zijn anders, maar hoe anders, moet ze nog te weten komen. Dan is het voor haar echter te laat zich nog terug te trekken. Zij is al hopeloos verliefd op die rare jongen.

Eenmaal begonnen aan “Twilight” lees je het ook in een keer uit en even zo snel wil je de volgende drie boeken verslinden. Niet alleen is het verhaal heel erg boeiend, maar ook de personages zijn interessant omschreven. Bovendien is de Twilight-saga een van de mooiste liefdesverhalen dat ik ooit heb gelezen, en lang niet zo ingewikkeld geschreven als Shakespeares´”Romeo en Julia”. In haar woordkeuze is Stephenie Meyer helaas niet altijd even inventief. Haar personages zijn bijvoorbeeld opvallend vaak aan het >zuchten<. Maar dit kleine schoonheidsfoutje kunnen we de auteur wel vergeven!

In 2008 kwam trouwens ook de film “Twilight” in de bioscoop uit, geregisseerd door Catherine Hardwicke. De film was, vooral in de Verenigde Staten, een groot succes. Een succes waar onder andere Robert Pattinson, die Edward Cullen´s rol speelde en ironisch genoeg ook al een rol in “Harry Potter” had gespeeld , sterk van profiteerde. Het verhaal in de film is echter nogal wat veranderd en aangepasd en de special effects hadden wat uitgekiender mogen zijn. De personages zelf zijn veel minder zonnig als in het boek. Zo lijkt Bella, die toch echt meer het grappige onnozele type is, in de film vaak gefrustreerd en gedeprimeerd en de film-Edward mist wat van de geestige intelligentie van Stephenie Meyer´s Edward. Inmiddels is “New Moon” het tweede boek van de Twilight-saga verfilmd en in premiere gegaan. Laten we hopen, dat de nieuwe regisseur Chris Weitz er iets beters van heeft gemaakt.


Lees “Twilight” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.