Tong van de Draak – Naomi Novik

Titel: Tong van de draak – Temeraire Boek 6
Auteur: Naomi Novik
Uitgever: De Boekerij, Amsterdam
ISBN: 978 90 225 5417 3

“Tong van de draak”
is het zesde deel uit de Temeraire-serie. Het speelt zich af tijdens de oorlogen van Napoleon, met enkele historische aanpassingen.

In het vorige deel zijn de draak Temeraire en zijn kapitein Will Laurence verbannen uit Engeland en zijn ze op een schip gezet naar Australië. Het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is, maar Laurence is uit de gratie geraakt.
We ontmoeten Temeraire en Laurence als ze net in Australië zijn aangekomen, samen met onder andere de draak Iskierka, haar kapitein Granby en drie drakeneieren.

In het stadje wat Sydney dan is, rommelt het nogal. De machthebber Bligh is afgezet, maar wil koste wat het kost toch weer aan de macht komen. Terwijl Laurence worstelt met de vragen hoe hij daar kan helpen, ontfermt Temeraire zich over de drakeneieren.
Dan komt er een schip uit Engeland aan. Het brengt kapitein Rankin die aanspraak wil maken op een van de drakeneieren.

Er worden plannen gemaakt om hem af te zetten en MacArthur, een van de tegenstanders van Bligh, stelt aan Laurence voor om een nieuwe weg door de bergen te gaan zoeken. Granby en Tharkay stemmen ermee in. Tharkay werkt ook in opdracht van de Oost-Indische Compagnie en hij is op zoek naar smokkelaars. Temeraire, Iskierka en hun bemanning gaan op reis, maar wanneer tijdens de reis een van de overige eieren is gestolen – uit het eerste ei kwam een eigenwijze draak Caesar – verandert de reis van een zoektocht in een achtervolging.

Het idee van het boek sprak me wel aan, draken in de tijd van Napoleon. Maar na het eerste hoofdstuk sloeg de tegenzin toe. Ik had moeite om door het verhaal heen te komen. De zinnen waren lang en besloegen soms gerust vier of vijf regels. Ook sloot het begin van het nieuwe hoofdstuk soms niet aan op het voorgaande hoofdstuk. Mede daardoor was het verhaal moeilijk te volgen.
Tong van de draak bestaat uit drie boeken en ik was blij toen ik het eerste deel uit had. Het verschil met het tweede deel was ook direct te merken. Ik kon het verhaal veel beter volgen en had nu zelfs moeite om het boek weg te leggen. Al met al vind ik “De tong van de draak” toch een leuk boek, het verdient zeker een kans, ondanks dat het op sommige punten erg moeilijk door te komen is.


Lees “Tong van de Draak” zelf!

– Helaas, niet meer leverbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.