Somniyum – K. Raats & J. Bosschaert

Titel: Somniyum, een reis van een droom
Auteur: Karl Raats & Jan Bosschaert
Uitgever: Les Iles
ISBN: 978 94 915 4511 5

Als je zin hebt in “iets anders”, dan is Somniyum een goede keuze. Eerst lijkt het een kinderboek. Dan een sprookje (een beetje Alice in Wonderland-achtig). Dan een boek vol levenswijsheden over het bereiken van wie je potentieel. Maar vooral: een leuk en inspirerend verhaal.

De wereld van Milly stort in, wanneer ze hoort dat haar ouders gaan scheiden. Als die avond haar lievelingstante haar uitnodigt om te komen logeren, weg van de drukte, grijpt ze die kans aan. Vorige logeerpartijtjes werd het altijd zo laat, dat ze op de bank in slaap viel. Maar dit keer slaapt ze in het logeerbed. En dit logeerbed blijkt bijzonder, het is het vervoermiddel dat haar brengt naar Myrus. Het rijk aan de andere kant van de slaap.

Daar rolt ze van het ene avontuur in het andere, en moet ze de strijd aanbinden met de Doemdenkers om daarmee Myrus te redden, maar ook de Wensen en Dromen van iedereen in onze wereld; Wakkerstee.

Het boek is eenvoudig geschreven, waardoor het ook voor de jongere lezers goed te volgen is. Maar een simpel vertelt verhaal kan nog altijd een diepere boodschap bevatten. Zoals de levensopdracht je hart open te stellen voor je wensen: “‘Je hebt er een, is het niet?’, glimlachte Tiriyani. ‘Heb je gemerkt hoe je Wens je toesprak? Zonder woorden, zonder geluid. Je moet op een heel bijzondere manier kunnen luisteren om te horen wat hij je influistert. Heb je daar geen oor naar, dan blijf je door naar zijn boodschap. De kunst van het luisteren naar de woordeloze boodschap van je Wens is één van de Wensgaves.'”(p.56)

Die boodschap wordt door de twee auteurs mooi verpakt, met personages wier naam al een tipje van de sluier oplicht, zoals de Denkspynsels van de oude Kwynkslager: Yezz, Myts, Skepty, Hynts en Trypple, die niet geheel toevallig ook alle rollen in een brainstormsessie lijken te vervullen.

Ook de mooie illustraties helpen je om in de sfeer van “Somniyum” te komen. En die sfeer wordt mooi vastgehouden, doordat de lezer door de Consul van Myrus direct wordt aangesproken. Het is een sfeer van hoop, van ambitie en van inspiratie. Ook, of juist vooral, bij tegenslag: “‘Je tranen zijn oprecht. Al vertellen ze je een ander verhaal dan je zou denken. De pijn die je voelt, is geen straf omdat je tekortschiet, het is een uitnodiging om te ontdekken waartoe je nog allemaal in staat bent. Om dankbaar te zijn voor de reis die je kennen en kunnen je tot nu toe geschonken hebben, en om vervolgens nieuwe, onbekende paden te betreden.'”(p.121)

Hierdoor kan “Somniyum” haar boodschap in velerlei context kwijt. Bij het voorlezen van je kind. Voor solo-leessessies die je de wereld weer wat mooier laten zien. Het verhaal zou zelfs tijdens een hei-sessie over de missie en visie van een groot bedrijf van waarde kunnen zijn: “‘Akkefytjes geven je het gevoel met heel gewichtige dingen bezig te zijn. En hoe meer je daarvan overtuigd raakt, hoe gewichtiger je denkrimpel wordt, en andersom. Maar in werkelijkheid heb je aan het eind van de rit niets gedaan, behalve jezelf heel erg moe gemaakt.'” (p.185). Storytelling is dé rage onder communicatie-adviseurs. Raats en Bosschaert kunnen prima in die stroming mee.

Inspirerend. Zo inspirerend dat ik het jammer vind dat er bij dit fascinerende boek niet ook een halsketting wordt meegeleverd. Een dunne, zilveren ketting, met een hangertje in de vorm van het Wensteken van Somniyum. Ik zou hem dragen.

Waardering: 8/10


Lees “Somniyum” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.