Schaduw van de nacht – Tess Gerritsen

Titel: Schaduw van de nacht
Auteur: Tess Gerritsen
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978 90 443 5539 0

De bekende schrijfster Tess Gerritsen slaat een nieuwe weg in met “Schaduw van de Nacht”. Naast de reeks rond Rizzoli and Isles en een aantal stand-alone thrillers schreef ze vroeger al romantische thrillers. Nu voegt ze aan dat lijstje een nieuw genre toe: fantasy. Niet de schrijfstijl die we van haar gewoon zijn dus ik was erg benieuwd naar dit nieuwe werk.

Brodie’s Watch

Het boek begint al onheilspellend, een spannende proloog maakt dat je nieuwsgierig bent naar wat Brodie’s Watch, een eeuwenoud landhuis, te verbergen heeft. Op de cover van het boek staat een prachtig huis afgebeeld, je waant je zo terug in de oude tijd en kan de sfeer van het huis voelen.

“Toen ik het voor het eerst van buiten zag, maakte het huis een onvriendelijke indruk op me. Alsof het mij niet wilde. Ik ging naar binnen en rook de zee. En plotseling voelde ik me welkom. Ik had het gevoel dat het huis me accepteerde.” (p.83)

Ava verruilt haar leven in Boston voor een zomer in Brodie’s Watch. Het landhuis wordt gerenoveerd en Ava kan de zomer er goedkoop doorbrengen. Als schrijver van kookboeken heeft ze nood aan afzondering om haar boek af te krijgen. In eerste instantie wil ze meteen rechtsomkeer maken wanneer ze aan Brodie’s Watch aankomt. Maar eenmaal binnen in het huis voelt ze zich welkom en besluit te blijven. Ze verwerkt de geschiedenis van het huis mee in haar kookboek, en bovendien vind ze een oud receptenboekje waar ze ook inspiratie uit haalt.

Geesten

Het huis werd ooit gebouwd door kapitein Brodie in 1861, hij overleed echter tien jaar na de bouw van het huis op zee. Nadien komt het huis in handen van verschillende bewoners, steeds alleenstaande vrouwen die allemaal overlijden in het huis. Momenteel is het huis in handen van Arthur, de erfgenaam van de laatst overleden vrouw. Hij wil het huis verkopen maar vind geen koper omwille van de geschiedenis van het huis.

“Wat er ook ooit in de toren is gebeurd, het heeft krachtige sporen achtergelaten. Ook al is het slechts een residu van energie, de emoties zijn er nog, ze zitten in die ruimte gevangen.” (p. 229)

Het hele dorp probeert Ava te waarschuwen dat het huis gevaarlijk is, dat ze er weg moet. Maar Ava voelt zich er toch thuis. Al sinds haar eerste nacht hoort ze onverklaarbare geluiden, ruikt ze dingen, en ziet de verschijning van de lang overleden kapitein Brodie. Hij neemt haar mee in een onbekende wereld van verlangens, BDSM-getinte seks en onverwerkte verhalen uit haar verleden. Maar hoe kan een geest, een man die al anderhalve eeuw dood is hiervoor zorgen? Hoe sterk kunnen gedachten en verlangens zijn? Voor Ava voelt het levensecht.

De geschiedenis herhaalt zich

Wanneer Ava er achter achter komt dat de vorige huurster, Charlotte, verdwenen is, en uiteindelijk dood wordt teruggevonden begint ook zij te twijfelen. Is ze wel veilig in het huis? Ava besluit de proef op de som te nemen en huurt een geestenjager in. Deze beweert dat ze de aanwezigheid van geesten op beeld kan vastleggen. Zo zal Ava nadien gerust kunnen zijn.

Wat gebeurde er in het huis? Waarom sterven er alleen alleenstaande vrouwen? Is een geest uit het verleden sterk genoeg om toe te slaan in het heden? En bestaan spoken dan toch echt?

Fantasy, thriller en roman

Zoals je eigenlijk wel mag verwachten van Tess Gerritsen is dit boek een echte page turner. Het karakter van Ava wordt sterk neergezet. Het huis wordt prachtig omschreven en je zou willen dat je er zelf kon ronddwalen. Af en toe wordt het boek misschien iets te langdradig, maar mogelijk heeft dat er mee te maken dat fantasy niet echt aan mij besteed is. Ik geloof niet in geesten, geesten oproepen, …. En dit vormt wel een belangrijk aandeel in het boek. Toch zet Gerritsen een spannend verhaal neer, doorheen heel het boek voel je de spanning die Ava voelt. De ontknoping is er eentje die ik alvast niet zag aankomen, de mogelijkheid flitste even door mijn gedachten, maar Gerritsen zet je steeds op een verkeerd spoor…

Het boek heeft, zoals we van Gerritsen gewoon zijn ook een thriller kant, en ook romantiek ontbreekt hier niet. Kortom de ideale ingrediënten voor een goed boek.

Waardering: 7/10


Lees “Schaduw van de nacht” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.