Ontworteld – Naomi Novik

Titel: Ontworteld
Auteur: Naomi Novik
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 7874 0

Waar ik de meeste boeken zelf in huis heb, heb ik “Ontworteld” geleend van een vriendin. Het boek werd mij aangeraden, omdat zij totaal geen fan is van het fantasie/Young Adult genre, maar dit boek absoluut fantastisch vond. Ook zijn de rechten van het boek verkocht aan Warner Bros. Dit is dezelfde filmstudio die ook alle “Harry Potter“-boeken heeft verfilmd. Dit maakte mij ontzettend nieuwsgierig. Ook de titel, “Ontworteld”, en de mooie omslag, maakte dit een boek om naar uit te kijken.

Het Woud en De Draak

We maken kennis met een land dat al jaren in gevaar leeft van Het Woud. Wat het precies is wat er zo gevaarlijk is aan het Woud is bij velen te lang geleden om goed te herinneren. Af en toe zijn er kleine incidenten met zwarte magie, waarvan men zegt dat het uit Het Woud komt. Maar een grote ramp is er gelukkig al in geen jaren meer geweest. Dat komt doordat het land beschermt wordt door een belangrijke tovenaar, De Draak.

De mensen zijn blij met de bescherming die De Draak biedt. Daarom is het volk geneigd te vergeven dat De Draak elke 10 jaar een meisje van 17 meeneemt naar zijn toren. Na 10 jaar laat hij ze weer vrij en de meisjes beweren steevast dat De Draak hen niets heeft aangedaan. Echter vertrekken ze, kort na de reünie met hun familie en vrienden, altijd naar het buitenland en willen ze niets meer met hun geboorteland te maken hebben. Dit jaar is het weer tijd voor een nieuw meisje.

Agnieszka is dit jaar 17 geworden. Zij en haar ouders weten vanaf haar geboorte al wat dat betekent, er is een kans dat ze door De Draak meegenomen wordt. Dit is alleen helemaal niet waar Agnieszka zich zorgen over maakt. Elke 10 jaar kiest De Draak jaar het mooiste, bijzonderste, liefste en leukste meisje uit. Agnieszka is totaal niet bang dat zij dit is. Ze is onhandig, altijd vies en heeft geen noemenswaardig talent. Kasia daarentegen, de beste vriendin van Agnieszka, is een prachtig meisje dat niets fout kan doen en overal goed in is. Agnieszka weet dat ze Kasia kwijt gaat raken en die wetenschap maakt haar de laatste dagen voor de verkiezing ontzettend verdrietig.

Voorspelbare wending

Zoals te verwachten valt, wordt niet Kasia, maar Agnieszka meegenomen naar de toren van De Draak. Het begin van het boek vond ik dan ook niet heel speciaal. Alles wat er gebeurt is heel voorspelbaar. Agnieszka wordt meegenomen, niet Kasia. Er komt een aanval uit Het Woud en De Draak moet het land redden. Ook komt Agnieszka er natuurlijk achter dat De Draak niet zo slecht als ze thuis altijd gedacht hebben.

De magie die zo’n grote rol in het verhaal speelt, is echter wel heel bijzonder beschreven. Naomi Novik heeft zo’n magische wereld gecreëerd, dat je zelf niets liever wilt dan ook magie uitoefenen. De schrijfster omschrijft magie als een soort energie die door het lichaam vloeit. Je voelt het een eigen leven leiden en probeert het in bedwang te houden. De ene spreuk kost meer energie dan de ander, maar er is altijd een manier om het in bedwang te houden. Ook hangt de magie voor Agnieszka nauw samen met muziek. Dat vond ik prachtig om te lezen, omdat muziek voor mij ook absoluut iets magisch is.

Ook is heel goed omschreven wat zo’n dreiging doet met een land. Hoe er in angst geleefd wordt, maar mensen ook terugvallen in tradities. Dat De Draak een meisje meeneemt, wordt gewoon geaccepteerd. Terwijl je verwacht dat mensen hier tegen in protest zouden komen. Daarnaast is geen enkele slechterik in het verhaal puur slecht. Daar geloof ik ook niet in. Mensen zijn altijd op een bepaalde manier gevormd. Ook de slechteriken uit het verhaal hebben hun eigen verhaal waardoor ze zo zijn geworden als ze zijn.

Sprookjesachtig

Ik vond “Ontworteld” en prachtig verhaal. De magie maakt het boek heel erg sprookjesachtig. Toch is er zoveel duisternis in het boek, dat het een heel volwassen indruk maakt. Ook het moment dat de titel “Ontworteld” wordt uitgelegd, is mij heel goed bijgebleven. Ik vond dit ontzettend origineel. Het is altijd leuk als een boek een bepaalde kant op gaat die je totaal niet had zien aankomen. Ondanks dat het begin van dit boek heel voorspelbaar was, heeft het einde mij helemaal van mijn stoel geblazen.

Wat ik echter een ontzettend groot minpunt vond aan dit verhaal was de relatie tussen De Draak en Agnieszka. De relatie tussen die twee wordt ontzettend mooi opgebouwd. Ook heeft Naomi Novik een prachtige manier gevonden waarbij de twee magie kunnen delen en samen een spreuk sterker kunnen maken. Dit voelt als een soort vader/dochter relatie die ik ontzettend origineel en mooi vond. Zodra dit omsloeg in romantiek was ik op zijn zachtst gezegd teleurgesteld. Daarnaast is De Draak ook verbaal én non-verbaal agressief tegen Agnieszka. Ik vind dat huiselijk geweld op geen enkele manier gepromoot en al helemaal niet gebagatelliseerd mag worden. Dit heeft mij zo ontzettend boos gemaakt, dat het boek minstens een punt aftrek heeft gekregen. Een relatie als vader en dochter had prima gepast in het verhaal en er ook niets aan afgedaan. Deze gewelddadige en ongezonde relatie hoort niet thuis in zo’n magisch boek.

Waardering: 7,5/10


Lees “Ontworteld” zelf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.