Nieuwe Maan – Stephanie Meyer

Titel: Nieuwe maan
Auteur: Stephenie Meyer
Uitgever: Unieboek
ISBN: 9789047510062

“Nieuwe maan” is de Nederlandse vertaling van “New Moon”, het tweede deel uit de Twilight-saga van Stephenie Meyer. Net als boek nummer één was “Nieuwe maan” een kaskraker in Engeland en Amerika en is het, nu de film uit is gekomen alleen nog maar bekender geworden.

Het romantisch verhaal tussen de tiener Bella en haar nogal vreemde verschijning van een vriendje, die een vampier is, wordt in “Nieuwe maan” weliswaar voortgezet, maar wordt tevens aangevuld door een heel nieuwe dimensie. Nadat Edward wederom de gevaren onder ogen ziet waaraan zijn grote liefde in zijn vampierenwereld wordt blootgesteld, neemt hij het besluit haar voorgoed te verlaten. De tijd zal er wel voor zorgen dat Bella hem vergeet. Bella wordt echter helemaal overspoeld door haar verdriet en gaat alleen nog als een zwakke schim van haar eigen vrolijke zelf door het leven. Ze is niet in staat Edward los te laten.


De enige vriend die haar een beetje op kan vrolijken is Jakob, de zoon van een oude vriend van haar vader en lid van de Quileute, een oude indianenstam. Samen met Jakob kan ze weer lachen, maakt ze lange strandwandelingen en ontdekt een nieuw hobby: motorfietsen. Niet dat Bella helemaal enthousiast is over die machines, maar ze heeft gemerkt, dat ze een waarschuwende stem, Edwards stem, in haar achterhoofd hoort als ze gevaarlijke dingen doet. Vanzelfsprekend gaat ze de gevaar opzoeken. Jakob geniet van het samenzijn met Bella, maar hij wil toch graag wat meer voor haar betekenen dan haar beste vriend zijn. Maar dan gebeurt met Jakob iets, wat niet alleen zijn liefde voor Bella, maar ook hun vriendschap sterk op de proef stelt.

Ook al begint “Nieuwe maan” een beetje slopend en treurig toch bevatten de gebeurtenissen in het tweede boek van de twilight-saga toch wat meer actie. Alleen de introductie van Jakob en het geheim van de Quileute zorgen al voor meer spanning. Maar ook de Volturi, de koningen onder de vampiers, en niet op de laatste plaats ook de kwade vampirin Victoria, met wie de lezers al in het eerste boek kennis hebben gemaakt, geven er een beetje pit aan het verhaal. De verlangende en verscheurende gevoelens van de hoofdpersonages zijn bijna op de tong te proeven en zijn door Stephenie Meyer heel goed onder woorden gebracht.

Ook in de film “New moon”, die in Nederland op 19 november in premiere ging, worden de gevoelens van Jakob en Bella goed weergegeven. Ook de actie uit het boek is makkelijker te vertalen naar een goede en spannende film. Toch komen ook hier weer de karakters van Bella en Edward niet helemaal overeen met de geschetste karakters in het boek, wat in de eerste film “Twilight” ook al opviel. Het ligt misschien aan de acteurs. Een aangename verrassing is dan Taylor Lautner, die precies de opgewekte maar ook een beetje naieve Jacob uit het boek weet de spelen en vooral de switch naar de stoere, woedende Jacob in de tweede helft van de film goed naar voren brengt. Hierdoor is de film “New moon” toch een wat grotere succes geworden, dan de eerste film “Twilight”. Maar het boek blijft natuurlijk beter.


Lees “Nieuwe Maan” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.