Lege Steden (De onzichtbare maalstroom 1) – Jasper Polane

Titel: Lege steden
Auteur: Jasper Polane
Uitgever: Quasis
ISBN: 978 94 920 9900 6

Tijdreizen, avonturen die zich afspelen in meerdere dimensies, parallele werelden. Ze leveren altijd een interessante achtergrond voor een fantasy verhaal. Zo ook bij “Lege Steden”.

Werner Boren wordt ontvoerd door mensen uit een andere dimensie, waar óók een Werner Boren leefde. Is de ontvoerde Werner een wetenschapper die door het regime om een zijspoor is gezet, in de andere wereld hecht men veel waarde aan zijn kennis en theoriën. Maar de machthebbers uit de andere wereld willen hem niet zomaar laten gaan. En het feit dat ze in staat zijn gedachten te lezen is hen daar erg behulpzaam bij.

In het begin lijkt “Lege Steden” nog overzichtelijk. Er zijn twee werelden, die elkaars vijand zijn. Er is wat gedachtenlezerij. Maar het wordt allemaal al snel onoverzichtelijker, wanneer Werner nieuwe krachten ontdekt en intuïtief weet hoe hij de “Maalstroom” kan gebruiken. Een soort magie, maar dan wetenschappelijk.

Pas op ongeveer twee-derde van dit boek, het eerste in een serie “De onzichtbare maalstroom, wordt een beetje duidelijk waarom schrijver Polane gekozen heeft om dit deel “Lege Steden” te noemen. En dit stuk is meteen een stuk duisterder dan de rest. En de rest is op zichzelf al dreigend genoeg.

Polane lijkt zich te hebben inspireren door televisie-series. Er zit wat “Lost” in, wat “Stargate“. Death-eater-achtige wezens voegen een snufje Harry Potter toe. Het is, kortom, een enorme mengelmoes.

Onoverzichtelijk, af en toe verwarrend, maar desalniettemin vermakelijk leesvoer.

Waardering: 7/10


Lees “Lege Steden (De Onzichtbare Maalstroom 1)” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.