Hof van Doorns en Rozen – Sarah J. Maas

Titel: Hof van Doorns en Rozen (Deel 1)
Auteur: Sarah J. Maas
Uitgever: Bloomsbury Childrens
ISBN: 978 90 003 4827 5

Het was eindelijk tijd om het tweede boek van The Awesome Book Club te gaan lezen. Nadat het eerste boek, “Eerste Leven“, mij ondanks de prachtige kaft wat tegen viel, was ik erg benieuwd naar “Hof van Doorns en Rozen”. Dit boek is namelijk geschreven door Sarah J. Maas, dezelfde auteur als “De Glazen Troon” wat ik echt een fantastisch boek vond. Ook werd aangegeven dat dit boek gebaseerd is op “Belle en het Beest“. Dit vind ik een fantastisch verhaal en ik was dan ook erg benieuwd hoe Sarah dit in een boek verwerkt heeft.

Voordat ik aan een boek begin, kijk ik eerst altijd een beetje op internet. De recensies lezen is vaak dom, omdat er dan al veel verklapt wordt. Wel wordt vaak duidelijk of het een boek is waar je eerst een beetje in moet komen, of het vooral opbouw is voor de serie en meer dingen die gewoon handig zijn om te weten van te voren. Over dit boek werd verteld dat de eerste 100 pagina’s introductie waren voor de serie. Ze zijn nodig om een goede wereld te schetsen, maar op zichzelf niet zo spannend. Met die voorkennis ben ik aan “Hof van Doorns en Rozen” begonnen en dit is wat ik er van vond!

Feyre als Belle

De “Belle” van dit verhaal heet Feyre. Feyre leeft in extreme armoe samen met haar vader en twee zusjes in het bos. Om te overleven jaagt Feyre op herten in het bos. Zo kan ze het gezin weer even van voedsel voorzien. Ook de vacht van het dier kunnen ze verkopen. Sinds haar vader door overvallers in elkaar is geslagen, kan hij niet goed meer lopen. Daarbij heeft hij ook de levensvreugde opgegeven en doet hij er niets meer aan om het gezin draaiende te houden. Feyre neemt alle taken op zich, maar ziet hoe de winter er voor zorgt dat ze het steeds zwaarder krijgen. Als ze wederom met gevaar voor eigen leven in het bos gaat jagen, ziet ze een enorme wolf die het gemunt heeft op het hert waar zij op aan het jagen was. Na enige twijfel schiet ze dit grote dier neer, met het idee veel voor de vacht en het vlees te kunnen krijgen.

Helaas voor Feyre blijkt het niet een gewone wolf te zijn. Het dier dat ze heeft neergeschoten is een fee, die zichzelf in een wolf heeft veranderd. De mensenwereld en de feeënwereld is gescheiden door een magische muur, omdat zij niet langer in vrede samen wisten te leven. Door een fee te vermoorden, hebben de feeën nu recht op het leven van een mens. Tamlin (het beest) komt dit opeisen, maar in plaats van Feyre te vermoorden neemt hij haar mee naar zijn landgoed, om voor altijd daar te moeten leven. Natuurlijk ziet Feyre dit niet zitten en weet zij dat haar familie het zonder haar niet zal overleven. Een keus heeft zij echter niet en Tamlin neemt haar mee om gijzelaar te worden aan zijn hof.

Liefde en trouw

Dat dit boek is gebaseerd op Belle en het Beest is overduidelijk. Waar ik bij “de Glazen Troon” nog moest zoeken naar de overeenkomst met Assepoester, kon ik deze verhalen bijna per hoofdstuk vergelijken. Natuurlijk speelt dus in dit verhaal, net als in Belle en het Beest, liefde een grote rol. Hierbij wordt er nadruk gelegd op liefde die ontstaat, terwijl in eerste instantie het uiterlijk en de vertoning afschrikt. Ook veel gebeurtenissen uit Belle en het Beest zijn letterlijk overgenomen, zoals de vader die aan de poort staat om zijn dochter mee te nemen. Natuurlijk is aan alles wel een andere draai gegeven.

Waar in Belle en het Beest hij gestraft wordt voor zijn arrogantie, wordt Tamlin echter gestraft doordat hij een kwaadaardige fee teleur heeft gesteld. Hierdoor wordt de lezer wat dat betreft minder een lesje geleerd. Ook speelt magie een veel grotere rol in dit verhaal. Er blijken allerlei vloeken en spreuken te heersen die de feeën belemmerd in het doen en laten. Feyre ontdekt langzaam wat er allemaal aan de hand is en waarom zij eigenlijk naar het landgoed is gehaald.

Trouw speelt ook een grote rol in het verhaal. Ondanks dat haar vader niets uitvoert en haar zusjes altijd ruzie met haar maken, blijft Feyre haar leven wagen voor haar familie. Dit voornamelijk, omdat zij dit haar moeder beloofd heeft aan haar sterfbed. Ook andersom blijkt dit uiteindelijk het geval. Langzaam begint ook de trouw aan Tamlin een steeds grotere rol te spelen, want Feyre denkt dat hij niet het beest is wat hij lijkt te zijn.

Even inkomen…

In plaats van honderd pagina’s waar ik voor gewaarschuwd werd, hadden ze wat mij betreft wel mogen zeggen dat de eerste 300 pagina’s niet om door te komen waren. Alles in die eerste pagina’s ging zo ontzettend langzaam. Daar waar ik bij “de Glazen Troon” nog zo blij was dat de liefde er niet zo dik bovenop lag, was zelfs dat in “Hof van Doorns en Rozen” ontzettend voorspelbaar. Natuurlijk komt dat doordat ik het verhaal van Belle en het Beest goed ken, maar alsnog was dit heel erg jammer.

Nog niet vaak heb ik gehad, dat ik echt getwijfeld heb of ik het boek weg ging leggen. Er werd mij totaal niet duidelijk waar het naar toe ging. Tot ineens op ongeveer driekwart van het boek er een omslag was. Vanaf daar werd alles heel onvoorspelbaar en origineel, volgenden alle gebeurtenissen elkaar super snel en kon ik het boek nauwelijks meer wegleggen. Het einde van het verhaal was zo ontzettend spannend en goed geschreven, dat ik toch heel benieuwd ben geworden naar de volgende delen. Ook denk ik dat het goed is dat ik mij door dit boek heb heen gebeten, want de wereld die Sarah gecreëerd heeft, is weer ontzettend spannend en belooft nog veel! Doordat ik het begin van het verhaal gewoon ronduit saai vond, heb ik het boek geen hoge score gegeven. Wel heb ik hoge verwachtingen van de rest van de serie en ga ik die boeken zeker lezen!

Waardering: 7/10


Lees “Hof van Doorns en Rozen (dl.1)” zelf!

Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.