Het Spel der Tronen – George R.R. Martin

Titel: Het Spel der Tronen (Het Lied van IJs en Vuur #1)
Auteur: George R.R. Martin
Uitgever: Luitingh Fantasy
ISBN: 978 90 245 5643 4

Het werd weer eens tijd. “Het Spel der Tronen” (Game of Thrones) is mijn favoriete boek aller tijden! Nu de TV-serie helaas is afgelopen, heb ik besloten de boekenserie opnieuw op te pakken. De eerste keer dat ik dit boek las was ik 12 jaar oud. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat ik er 11 jaar later heel anders tegenaan kijk. In 2012 is er al een recensie over dit boek verschenen. Deze vind je hier. Vanzelfsprekend was ik het niet met alles eens en dat zal ik dan ook bespreken. Ook kijk ik naar het verschil met seizoen 1 van de HBO serie. Genoeg om te bespreken dus!

Heel veel personages

Het Spel der Tronen” is het eerste deel uit de serie “Het Lied van IJs en Vuur”. Om meteen even een foutje uit de vorige recensie te halen: het boek heet dus “Het Spel der Tronen”, dit is niet vanwege de TV-serie zo genoemd. In het eerste boek maak je kennis met de familie Stark. Deze familie bestaat uit vader Ned en moeder Kaitlyn. Samen hebben zij 5 kinderen en een bastaardzoon. De kinderen van Ned en Kaitlyn zijn van oud naar jong Robb, Sansa, Arya, Bran en Rickon. Tussen Robb en Sansa heeft Ned de jongen Jon meegebracht, die nooit echt is geaccepteerd door Kaitlyn.

Boven elk hoofdstuk staat het personage vanuit welk perspectief je het verhaal op dat moment volgt. We beginnen met de hele familie gezellig compleet in hun woonplaats Winterfell. Ik kan alvast verklappen dat dit een unicum gaat zijn in de rest van hun leven. We leren hoe Bran het fantastisch vindt om in alle bomen te klimmen en daarmee zijn moeder de stuipen op het lijf te jagen. Ook leren we dat Arya houdt van vechten en zichzelf vies maken, terwijl haar ouders liever zouden zien dat ze leert naaien zoals haar zus Sansa dat kan.

Aan de gemoedelijke familietaferelen komen een einde wanneer goede vriend en koning van het land, Robert, Ned vraagt om zijn nieuwe hand te worden. De hand is de belangrijkste adviseur van de koning, een uitspraak die je kunt vergelijken met iemands rechterhand zijn. Ned heeft eigenlijk geen keus en samen met zijn twee dochters gaat hij met Robert mee naar het paleis. Kaitlyn blijft achter bij de in coma liggende Bran. Bran is uit een boom gevallen en in een diepe coma geraakt. Ten minste… dat denkt iedereen. Eigenlijk is hij door de koningin en haar broer uit een toren geduwd toen hij hen betrapte op incest. Zo begint al het drama…

Fantasiewereld

George R.R. Martin slaagt er in om een prachtige fantasiewereld te creëren, die toch realistisch over weet te komen. Niemand is te vertrouwen en iedereen heeft zijn eigen agenda. De politieke overwegingen en spelletjes zouden zo uit de echte wereld kunnen komen. Daarnaast wordt er ook nog een magische noot aan toegevoegd. Jon besluit met zijn oom naar het noorden te vertrekken. Daar staat een enorme muur die het land moet beschermen tegen de magische wezens ten noorden van het land. Met de uitspraak “De Winter Komt” (Winter is coming) probeert iedereen te waarschuwen voor de koude, magische en slechte tijden waar het land op af aan het streven is.

Ondertussen leren we langzaam ook de andere personages kennen die een grote rol gaan spelen in het verhaal. Zo volgen wij Daenerys een jonge prinses die wordt uitgehuwelijkt en te maken krijgt met de Dorthraki (een ruig volk met een compleet andere taal). Vol geloof dat haar broer op de troon hoort te zitten en niet Robert zijn ze op weg om een oorlog te starten. Zonder achterban gaat hen dat niet lukken, dus probeert zij de Dorthraki in te palmen.

Favoriet

Zoals ik al eerder zei, is dit mijn favoriete boek. De opbouw van het verhaal is zo sterk. Aan het begin lijkt iedereen onschuldig en begin je je meteen aan personages te hechten. Langzaamaan wordt duidelijk dat dit heel onverstandig is. Als ik één tip mag geven: hecht je nooit aan personages van George R.R. Martin. Hoe belangrijk deze personages ook zijn, je weet nooit wie de volgende is die sterft.

Ondanks dat “Het Spel der Tronen” echt een opstarter is van de serie, is het boek zeker de moeite waard. Ook als je de TV-serie al hebt gezien, blijft het leuk om de boeken te lezen. Natuurlijk zijn de boeken veel gedetailleerder, maar later in het verhaal wijken de boeken en de TV-serie ook veel van elkaar af. Er zijn zelfs belangrijke personages waarvan het niet gelukt is ze op TV terug te laten komen. Op dit moment zijn er vijf boeken beschikbaar. Dit is helaas al 8 jaar het geval. Deel 6 en 7 moeten nog op de markt komen. George R.R. Martin heeft aangekondigd dat deel 6 nu toch echt bijna klaar is. Tot die tijd heb ik in ieder geval nog 4 boeken om met jullie te bespreken!

Waardering: 10/10


Lees “Het Spel der Tronen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.