Het Lot van de Schaduw – Alexey Pehov

Titel: Het lot van de Schadum
Auteur: Alexey Pehov
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6042 6

Na  “De Vloek van de Schaduw” en “De Weg van de Schaduw” is met “Het Lot van de Schaduw” de trilogie van Alexey Pehov bij het laatste deel aangeland. De zware reis van Harold de Schaduw en zijn gezelschap loopt ten einde, maar de grootste uitdaging begint voor hem nu pas: Harold moet zijn Opdracht vervullen en afdalen in Hrad Spein, waar hij De Hoorn moet zien te veroveren op allerlei wezens uit de onderwereld.

Ondertussen breekt boven de grond de oorlog pas echt los, waarbij het Leger van de Mensen het bijzonder moeilijk krijgt.

Net als deel twee barst het in deel drie van de actie, maar het meest opvallende is de manier waarop Pehov de Orks neerzet. De soort die we kennen als bruut, lomp, agressief en ongemanierd monsterlijk wordt door Pehov op een heel andere manier benaderd: als een soort natives, die proberen hun cultuur te beschermen tegen de invloeden van elfen en mensen die hun land veroveren. Daarbij zijn de Orks slachtoffer geworden van propaganda en negatieve beeldvorming.

Natuurlijk blijven ze vijandig, maar je gaat die monsters uit de LoTR serie ineens heel anders bezien. Alleen daarvoor verdient Pehov al credits.

Ondanks de grote hoeveelheid actie, en enkele verrassingen, wordt de kwaliteit van het boek lichtelijk onderuitgehaald door het einde, waarin Pehov in zes pagina’s nog even snel een paar losse eindjes aan elkaar knoopt. Jammer. Afgezien daarvan is “Het Lot van de Schaduw” een zeer waardige afsluiter van een heerlijke reeks.

Waardering: 7,5/10


Lees “Het Lot van de Schaduw” (en andere delen) zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *