Harry Potter (5) en de Orde van de Feniks – J.K. Rowling

Titel: Harrry Potter en de Orde van de Feniks
Auteur: J.K. Rowling
Uitgever: De Harmonie
ISBN: 978 90 616 970 15

“Harry Potter en de Orde van de Feniks” is het vijfde en dikste boek van de populaire Harry Potter serie. Is de grootte van het boek een probleem of leest het net zo makkelijk weg als voorgaande uitgaven?

Stilte voor de storm

Tijdens de schoolvakantie verblijft, zoals altijd, Harry Potter bij de Duffelingen. Ook deze vakantie hoort hij niets van zijn vrienden. In het boek komt sterk naar voren hoe erg Harry hier van baalt.

Dan worden Harry Potter en Dirk Duffeling op een avond ineens aangevallen. Toveren is verboden voor minderjarigen maar Harry heeft geen keuze. Hij moet zichzelf, en zijn gehate neef, verdedigen. Als gevolg van het voorval wordt Harry gedaagd. Hij moet naar een hoorzitting moet komen. Voordat deze hoorzitting plaatsvindt wordt hij opgehaald door een aantal mensen die hem naar een geheime locatie brengen. Hier ziet hij zijn vrienden weer. Ze leggen hem uit waarom hij de hele vakantie niets van hen heeft gehoord.

Tijdens de hoorzitting wordt Harry Potter geholpen door een wijze en krachtige tovenaar. Mede dankzij deze hulp wordt Harry gelukkig vrijgesproken. Toch blijft er een gespannen sfeer hangen. Voldemort is teruggekeerd, maar niemand doet hier iets aan. Waarom niet?

“Zijn gave om onenigheid en vijandschap te zaaien is heel groot. We kunnen die alleen bestrijden door een even grote mate van vriendschap en vertrouwen te tonen” (p. 177)

Zweinstein

Uiteindelijk begint het nieuwe schooljaar. Harry Potter mag weer naar Zweinstein. Er gebeuren echter dingen waar Harry zich erg boos om maakt. Professor Omber, die namens het Ministerie toezicht houdt op Zweinstein, maakt het leven van bijna iedereen op Zweinstein tot een hel. Harry is de hele tijd gespannen. Als lezer beleef je dit ook echt.

Harry Potter heeft ook veel nachtmerries. Hij ziet dingen in zijn dromen die hij niet kan verklaren. Uiteindelijk zorgen zijn dromen ervoor dat Harry naar het Ministerie toe gaat. Hier komt de spanning echt naar voren. In het laatste gedeelte van het boek hou je je hart vast omwille van wat er gebeurd. Zaken die onduidelijk waren vallen hier op zijn plaats maar er gebeuren ook weer verdrietige gebeurtenissen, waardoor je meeleeft met de personages.

Spannend of langdradig?

Het vijfde boek in de Harry Potter serie is een stuk duisterder dan voorgaande boeken. Er wordt wat grovere taal gebruikt en bepaalde situaties zijn ook een stuk heftiger verteld dan in eerdere boeken. Hier is het zeer zeker geen kinderboek meer maar eerder een Yong Adult Fantasy.

De spanning lag bij mij echter toch niet zo hoog als in bijvoorbeeld Harry Potter en de Vuurbeker. Dit komt omdat er teveel tussendoor gebeurde waardoor ik afgeleid werd van het “grote verhaal”. Het voelde voor mij daarom ook wat langdradig aan en af en toe dacht ik bij mijzelf “oke, leuk en grappig, maar nu door naar het echte verhaal”. Dit resulteert in dat ik “Harry Potter en de Orde van de Feniks” tot nu toe het minste boek vind van de serie.

Dat ik dit boek het minste vind, betekent echter niet dat ik het een slecht boek vind. Zeer zeker niet zelfs. De schrijfstijl van J.K. Rowling blijft erg prettig en leest gemakkelijk weg. Ze weet situaties te creëren die grappig zijn, maar ook situaties waarbij je zelf boos wordt omdat professor Omber weer iets uitvoert waar je nekharen van overeind gaan staan. Door de manier van schrijven blijf je ook in het vijfde boek meeleven met de personages en beleef je het boek alsof het echt gebeurd is.

Beoordeling: 7/10


Lees Harry Potter en de Orde van de Feniks zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.