Harry Potter (4) en de Vuurbeker – J.K. Rowling

Titel: Harry Potter en de vuurbeker
Auteur: J.K. Rowling
Uitgever: De Harmonie Amsterdam / Standaard Antwerpen
ISBN: 978 90 761 742 04

“Harry Potter en de Vuurbeker” is het vierde boek in de boekenreeks van J.K. Rowling. Zoals voorgaande boeken volg je het verhaal van Harry Potter en zijn vrienden. Wat mijn mening is over dit boek, lees je hier!


Korte inhoud

Zoals we inmiddels gewend zijn van de serie maken Harry Potter en zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel ook dit boek weer wat bijzonders mee.Wat wil je ook, wanneer je een tovenaar bent!

In dit vierde boek heeft Harry Potter al meteen in het begin een uiterst realistische nachtmerrie. Hij krijgt hierbij ook pijn krijgt aan zijn litteken. Hierdoor maakt hij zich zorgen, want er zijn maar een paar specifieke momenten geweest waarop hij last had van zijn litteken. Dit jaar is het WK zwerkbal toernooi erg dichtbij. Dat is de ultieme kans om dit eens mee te maken.  Samen met een deel van de familie Wemel gaat hij het WK zwerkbal. Iedereen is laaiend enthousiast over de wedstrijd. Na de wedstrijd gebeurt er echter iets waardoor iedereen in paniek raakt: Het duistere teken is opgeroepen.

Er gaan veel geruchten rond over het duistere teken. Maar het leven gaat door en de leerlingen gaan toch weer naar Zweinsteins hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Ze krijgen te horen dat er dit jaar wat spannends op hun te wachten staat, namelijk het toverschool toernooi. Er is een leeftijdsgrens ingesteld zodat minderjarigen geen gevaar lopen, de wedstrijden kunnen namelijk erg gevaarlijk zijn. Maar Harry Potter blijkt toch één van de deelnemers. Hoe dat mogelijk is lees je natuurlijk in het boek.

Aan het einde van de derde opdracht belandt Harry samen met Carlo (een medeleerling van Zweinstein) op een kerkhof. De vuurbeker blijkt een viavia te zijn. Hier ziet hij de man wie gezorgd heeft voor zijn litteken: Voldemort. Er gebeuren magische dingen maar Harry weet uiteindelijk te ontkomen door weer de viavia vast te grijpen en terug te gaan. Maar zal er iemand zijn die gelooft wat hij gezien heeft?

Wat vind ik van Harry Potter en de vuurbeker?

Heel kort samengevat, vind ik het een heerlijk boek.

De vriendschap tussen Harry en zijn vrienden vind ik erg mooi. Het is een sterke vriendschap, maar J.K. Rowling laat zien dat zelfs in de allersterkste vriendschappen er nog ruzies voorkomen. De vrienden van Harry steunen hem door dik en dun en samen zorgen ze ervoor dat ze alles overleven.

Het verhaal op zich vind ik ook erg goed. De spanning wordt langzaam maar zeker opgebouwd. In het begin wordt het duistere teken opgeroepen, je wilt dan toch graag als lezer weten wie of wat dit gedaan heeft. Je wilt graag weten hoe het einde van het boek zal zijn, waardoor je het maar door blijft lezen. De schrijfstijl van J.K. Rowling zorgt er ook nog eens voor dat het gemakkelijk weg leest.

Waar ik wel erg verbaasd over ben is hoe groot de verschillen zijn tussen de boeken en de films. Ook in dit boek kwam ik weer details tegen die je in de film helemaal niet voorbij ziet komen. Hierdoor begrijp je het verhaal echter wel stukken beter. Dingen die niet in de film voorkomen, vallen in de boeken juist wel op hun plaats in de boeken. Deze details zijn zeker niet overbodig. De details die er in zitten maken voor mij het boek juist leuker. Een voorbeeld wat ik daarbij wil benoemen is het eerste stuk van het boek, waarin je een kort verhaal leest over Villa Vilijn en Frank. Ontzettend gedetailleerd maar zó heerlijk om te lezen!

Schrijfster J.K. Rowling zorgt ervoor dat haar boeken spannend blijven en overtuigt mij er ook zeker van om het volgende boek op te pakken (al moet ik eerlijk toegeven dat de grootte van het boek mij ietwat intimideert). De verhalen lopen mooi over in elkaar en blijven spannend tot nu toe. Ik ben fan!

Wil je meer recensies lezen over de magische Harry Potter reeks? Klik dan hier.

Waardering: 8/10


Lees Harry Potter en de vuurbeker zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.