Harry Potter (3) en de Gevangene van Azkaban – J.K. Rowling

Titel: Harrry Potter en de Gevangene van Azkaban
Auteur: J.K. Rowling
Uitgever: De Harmonie Amsterdam / Standaard Antwerpen
ISBN: 978 90 761 741 81

Een verhaal met een schokkende ontdekking over (vroegere) relaties. Spanning, vriendschap en een stukje verdriet komen zeker voor in de Harry Potter boeken. Is dat in “Harry Potter en de Gevangene van Azkaban” ook zo? Ik heb het boek gelezen en geef mijn mening erover.

Sirius Zwarts

Wederom verbleef Harry tijdens zijn vakantie bij de Duffelingen. Het verhaal begint ermee dat Harry zijn toverkunsten niet in zich kan houden vanwege hoogoplopende emoties. Harry raakt in paniek en is bang dat hij wellicht nooit meer naar Zweinstein mag komen. Hij besluit om te gaan vluchten. Direct voel je hier spanning in het verhaal, terwijl het boek eigenlijk nog maar net begonnen is.

Uiteindelijk verblijft Harry de rest van de zomer in de Lekke Ketel. Hij vangt in een gesprek op dat er een gevangene van Azkaban is ontsnapt en dat hij het wellicht gemunt heeft op Harry Potter.

Omdat Sirius Zwarts is ontsnapt, zwerven er overal Dementors rond. Zij gaan niet altijd goed samen met de tovenaars en heksen. Dit blijkt wel uit de spannende Zwerkbalwedstrijd tegen Huffelpuff.

Dit schooljaar mogen de leerlingen voor het eerst het magische dorpje Zweinsveld bezoeken. Wanneer zij in een café aan het drinken zijn komen er een aantal leraren gepaard met iemand van het ministerie binnen lopen. Tijdens deze ontmoeting komt Harry iets schokkends te weten over Sirius Zwarts.

Wanneer het drietal oog in oog komt te staan met Sirius Zwarts wordt hen alles duidelijk en vallen de ontbrekende puzzelstukjes op hun plaats.

Hartverwarmend

Wat een héérlijk boek. Je merkt dat het boek mee groeit met haar lezers. De relaties en gebeurtenissen worden een stuk heftiger beschreven dan in de voorgaande boeken. Dit merk je vooral in de aanloop naar de confrontatie met Sirius Zwarts.

De manier waarop J.K. Rowling ervoor zorgt dat alle vraagtekens worden beantwoord, is ontzettend bevredigend. Ze weet van begin tot eind mysterieuze vraagstukken te bedenken waardoor je constant blijft nadenken over hoe het afloopt. Neem bijvoorbeeld de manier waarop Hermelien alle lessen bezoekt, zelfs de lessen die op exact dezelfde tijden worden gegeven.

J.K. Rowling heeft ook een hele fijne schrijfstijl. Door de manier waarop zij alles omschrijft lees je haar boeken gemakkelijk weg en leef je intens mee met haar personages. Het einde van dit boek heeft mij dan ook heel blij verrast en gaf mij een hartverwarmend gevoel.

Wederom ben ik heel tevreden over het boek. Ik vindt het verhaal over Harry Potter en Sirius Zwarts zo goed beschreven dat je je heel erg gaat afvragen of er niet meer speelt tussen deze personages. Hierdoor wordt de spanning enorm opgevoerd waardoor je maar blijft lezen om te weten te komen hoe dit eindigt.

Wil je meer recensies lezen over de Harry Potter reeks? Klik dan hier.

Waardering: 8/10


Lees “Harry Potter en de Gevangene van Azkaban” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.