Harry Potter (2) en de Geheime Kamer – J.K. Rowling

Titel: Harrry Potter en de Geheime Kamer
Auteur: J.K. Rowling
Uitgever: De Harmonie
ISBN: 978 90 761 741 12

“Harry Potter en de Geheime Kamer” is het tweede deel van de razend populaire Harry Potter-serie. Het is een verhaal met spannende, maar ook met grappige elementen. Maar maakt dat de populariteit van de serie begrijpelijk? Ik las het boek en geef mijn oordeel.

De vakantie

Harry Potter leeft tijdens zijn schoolvakantie zoals gewoonlijk weer bij zijn oom Herman, tante Petunia en neefje Dirk (oftewel de Duffelingen) aan de Ligusterlaan. Hier woont hij sinds zijn ouders zijn vermoord door Voldemort.

Tijdens deze schoolvakantie hoort hij helemaal niets van zijn vrienden die hij kent van Zweinstein, hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Hierdoor voelt hij zich erg eenzaam.

Op zijn verjaardag, waaraan niemand aandacht besteed, ontvangen de Duffelingen belangrijke gasten. Deze avond mag er niets mis gaan. Harry wordt daarom opgesloten in zijn slaapkamer. Plots verschijnt er een huiself, genaamd Dobby. Dobby wil Harry Potter waarschuwen. Harry Potter mag absoluut niet naar Zweinstein gaan, want er staan hem vreselijke dingen te gebeuren.

Dobby probeert er alles aan te doen om te voorkomen dat Harry Potter weer terug gaat naar Zweinstein. Dit leidt ertoe dat Harry Potter door zijn oom Herman wordt opgesloten in zijn slaapkamer. Wat oom Herman betreft zal hij nooit meer naar Zweinstein gaan.

Harry Potter heeft echter goede vrienden. Hij wordt wakker door een raar geluid. Hij kijkt uit zijn raam en wat ziet hij? Een vliegende auto! Ron Wemel, Harry Potters beste vriend, komt Harry samen met zijn broers (George en Fred Wemel) ophalen om mee te gaan naar het Het Nest. Dit is het huis van de familie Wemel. Hier verblijft Harry de rest van de vakantie.

Zoals ieder jaar moeten er opnieuw schoolspullen aangeschaft worden. Deze schoolspullen kunnen ze alleen bij de Wegisweg aanschaffen. Harry Potter reist er samen naar toe met de familie Wemel, door Brandstof te gebruiken. Brandstof is een smaragdgroene poeder die gebruikt wordt door tovenaars en heksen om zich te kunnen verplaatsen. Harry heeft dit echter nog nooit eerder gebruikt en belandt hierdoor per ongeluk in de Verdonkeremaansteeg. Dit is de plek waar de duistere tovenaars en heksen hun spullen aanschaffen. Gelukkig wordt hij gered door Hagrid.

De schoolboeken zijn ondertussen aangeschaft. De familie Wemel, Hermelien Griffel (de vriendin van Harry en Ron) en Harry komen nu de pestkop Draco en zijn vader Lucius Malfidus. Door Draco zijn pesterige karakter kan ik hem volstrekt niet uitstaan. Arthur en Lucius krijgen ruzie met elkaar, waardoor Ginny Wemel vervolgens haar boeken uit haar ketel laat vallen. Lucius Malfidus gooit haar boeken weer terug in haar ketel.

De schoolperiode

Een paar dagen later vertrekken de Wemels, Hermelien Griffel en Harry Potter terug naar Londen om daar via perron 9 ¾ de trein te kunnen pakken richting Zweinstein. Op het moment dat Harry Potter en Ron door de poort willen gaan, lijkt hij dicht te zijn gegaan. Hierdoor komen ze met geen mogelijkheid op perron 9 ¾. Daarom besluiten de jongens om de vliegende auto als vervoersmiddel te gaan gebruiken.

“Echt?’ zei meneer Wemel gretig. ‘En, deed hij het goed? Ik – ik bedoel,’ hakkelde hij toen hij de vuurschietende ogen van mevrouw Wemel zag, ‘dat – dat was goed fout jongens – heel erg fout…”

Het gehele schooljaar door gebeuren er ongevallen waarbij leerlingen versteend teruggevonden worden. Harry Potter hoort steeds een rare stem. Natuurlijk gaan de hoofdpersonen op onderzoek uit, waarbij ze op de “Geheime Kamer” van de titel stuiten. Deze geheime kamer speelt door heel het boek een centrale rol, onder meer in een ontvoeringszaak.

Spannender en volwassener

J.K. Rowling heeft weer een goed boek geschreven. De spanning in dit boek is vergeleken met het eerste boek “Harry Potter en de Steen der Wijzen” zeker meer opgevoerd en daardoor ook een stuk interessanter. De gebeurtenissen in dit boek zijn een stukje heftiger dan in het vorige, waardoor je merkt dat het boek met de leeftijd van haar lezers mee groeit.

In het tweede boek leer je ook weer meer personages kennen en zie je een stukje groei terug in de al bekende personages. Zo zie je dat Hermelien Griffel haar enthousiasme over Zweinstein en alle weetjes weet te beperken waardoor Harry Potter, Ron Wemel en ik haar minder betweterig over vinden komen.

Wat ik erg mooi vind aan het boek is dat het verhaal allemaal heel realistisch over komt. Uiteraard is magie niet echt, maar de manier waarop J.K Rowling bijvoorbeeld het dagboek bedacht heeft, voelt het voor mij alsof het allemaal echt zou kunnen zijn. Door haar manier van schrijven stap je echt in een hele andere wereld en in die wereld loopt alles zoals het zou moeten lopen.

Wederom dus een goed boek van J.K. Rowling wat zeker de moeite waard is om te lezen. Het leest gemakkelijk weg, er staan geen mega moeilijk begrijpbare dingen in waardoor het goed leesbaar is voor jongeren maar het is ook zeker interessant genoeg is voor volwassenen. Kortom, heerlijk!

Wil je meer recensies lezen over de Harry Potter reeks? Klik dan hier.

Beoordeling: 7/10


Lees Harry Potter en de Geheime Kamer zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.