Harry Potter (1) en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling

Titel: Harry Potter (1)en de Steen der Wijzen
Auteur: J.K. Rowling
Uitgever: De Harmonie Amsterdam / Standaard Antwerpen
ISBN: 907 61 741 05

“De Steen der Wijzen”, het eerste boek in de boekenreeks over Harry Potter. Hier start het verhaal over Harry en lees je onder andere hoe zijn allereerste jaar aan Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus hem vergaat. Een leuke start in een geweldige reeks boeken. Wat ik er van vind? Dat lees je hier.

Korte inhoud

In dit verhaal van J.K. Rowling volg je Harry Potter. Hij leeft bij zijn oom, tante en hun zoon Dirk. Hier voelt hij zich absoluut niet thuis, vooral omdat hij niet al te vriendelijk behandeld wordt. Op een gegeven moment ontvangt Harry een brief, maar zijn oom doet er alles aan om te voorkomen dat Harry deze brief kan lezen. Er gebeuren daardoor steeds gekkere dingen.

Uiteindelijk vlucht het gezin hun huis uit naar een gehavend hutje ergens op een eiland. Hier komt Hagrid op bezoek om persoonlijk de brief af te leveren. Wat blijkt? Harry Potter is een tovenaar en mag starten aan zijn eerste leerjaar aan Zweinstein hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Harry kan zijn oren niet geloven, hij, een tovenaar? Toch is het waar. Hij begrijpt nu waarom er soms gekke dingen gebeuren wanneer hij bijvoorbeeld boos is.

Zweinstein kun je alleen bereiken met de trein vanaf perron 93/4, maar hoe kom je daar? Nou… Via de wegisweg! Onderweg leert hij Ron en Hermelien kennen. Later blijkt dat zij zijn beste vrienden zijn en ervoor zorgen dat Harry zich thuis voelt op zijn nieuwe school. Tijdens hun schooltijd komen ze erachter dat er een zogenaamde Steen der Wijzen aanwezig is. Nadat het drietal erachter komt dat iemand op deze steen uit is, doen ze er alles aan te voorkomen dat deze de steen in handen krijgt. Hierdoor gebeuren er allerlei spannende dingen op school. Uiteindelijk komt Harry Potter oog in oog te staan met de boosaardige tovenaar Voldemort en weet de Steen der Wijzen te bemachtigen. Hoe deze gevaarlijke situatie afloopt, lees je natuurlijk in het boek.

Wat vind ik van deze eerste Harry Potter?

Allereerst vind ik dat het verhaal veel mooier wordt opgebouwd in het boek, dan in de film. Na, ik denk het eerste kwart te hebben gelezen, werd ik al helemaal verliefd op het verhaal en de schrijfstijl van J.K. Rowling. Je leert naar mijn idee de personages in het boek veel beter kennen dan in de film. Een voorbeeld hiervan is dat meneer Duffeling (de oom van Harry Potter) onderweg vanaf zijn werk naar huis toe allerlei rare dingen tegenkomt. Je leest een leuk weetje over waar hij zijn werk uitvoert. Dit soort, eigenlijk hele kleine, details zorgen er bij mij voor dat ik sneller een band krijg met personages (of juist een hekel krijg aan personages). Ik kende de films en vond deze al leuk, maar tot nu toe vind ik de boeken geweldig!

Het boek zelf is niet zo heel groot, toch zitten er in dit boek al wat meer details dan in de film voorkomen. Details die ervoor zorgen dat het geschreven verhaal wat soepeler in elkaar overloopt. Ik vind het bijvoorbeeld heel mooi om te lezen hoe Harry Potter nadenkt over bepaalde zaken en zich regelmatig kwetsbaar opstelt. Door zijn karakter en gedrag krijg je erg snel een band met Harry Potter.

In dit boek vind ik dat Hermelien zich nog vrij veel op de achtergrond bevind. Je leest nog niet heel veel over haar. In de films is Hermelien toch wel mijn favoriete personage, maar in dit boek eigenlijk niet. Waarom niet? Nou, vanwege haar betweterige gedrag. In de film kwam ze op mij over als een leergierige, slimme meid. Ik herkende mijzelf, in de film, in haar. Echter in dit boek vind ik haar leergierige gedrag op bepaalde punten betweterig overkomen, waardoor mijn positieve blik op haar wat negatiever is geworden.

Ik vind het eerste boek een hele leuke start van de boekenreeks. Je leert veel over de personages kennen in het eerste boek waardoor je ook nieuwsgierig wordt naar de volgende boeken. Want hoe zijn de karakters ontwikkeld ten opzichte van het vorige boek? Zijn (thuis) situaties nog meer veranderd? Hoe loopt het verder? Doordat ik met veel plezier snel door dit boek heen ben gegaan, ben ik daarna ook gauw begonnen aan het 2de boek in de reeks. Ik hoop dat ik zo enthousiast blijf over de hele reeks boeken!

Kortom, ga het boek snel zelf lezen als je het nog niet gedaan hebt. Ik vind het zelf niet het leukste boek van de reeks, omdat er toch nog wat te weinig spanning in zit en het voor mij een opstapje is naar de rest van de boeken, maar het is zeker een boek wat je wel gelezen moet hebben!

Waardering: 7/10


Lees Harry Potter en de Steen der Wijzen zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.