Een storm van zwaarden – Staal en Sneeuw (Game of thrones 3, dl A) – George R.R. Martin

Titel: Een storm van zwaarden – Staal en sneeuw (Het lied van ijs en vuur deel 3, 1ste helft)
Auteur: George R.R. Martin
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 978 90 245 5663 2

Het derde boek uit de serie “Een lied van ijs en vuur” is zó uitgebreid uiteengezet dat er in Nederland is besloten het deel in tweeën te splitsen. Het is dezelfde tweedeling die de Engelstalige uitgeverij van de serie ook heeft gehanteerd, maar in het Engels is het boek ook nog als een geheel te lezen. Maar aangezien dat hier niet (meer) op deze manier verkrijgbaar is, gaat deze recensie dus alleen over het eerste deel. Een eerste deel dat voor de kijkers van de serie vertrouwd aanvoelt, want het derde “Game of Thrones” seizoen dekte alleen de eerste helft van het boek.

In “Een storm van zwaarden – Staal en sneeuw” zit Joffrey Lannister nog steeds op de Troon der tronen en de strijd om hem heen en elders in het Westeros-universum is volop gaande: Daenerys Targaryen ziet haar draken met de dag groeien en plant haar overtocht naar Koningslanding, waar zij Joffrey van zijn troon wil stoten. Robb Stark, koning van het Noorden, is ondertussen onderweg naar hetzelfde politieke wespennest met de intentie om de Noorderlingen van het koninklijk juk te verlossen. Catelyn Stark, Robbs moeder, heeft Jamie Lannister een belofte afgedwongen: hij mag terug naar zijn familie in Koningslanding als hij zorgt dat Catelyns dochters Sansa en Arya veilig terugkomen. Maar het spreekt voor zich dat dat in een wereld waar niets is wat het lijkt, makkelijker gezegd is dan gedaan. En last but not least, is Jon Sneeuw op De Muur aan het vechten tegen de vogelvrijen en een angstaanjagendere bovennatuurlijke vijand.
Voor diegenen die ook het derde “Game of Thrones” seizoen hebben gekeken, is het al duidelijk dat “Een storm van zwaarden” het boek is waarin geen enkele genreconventie heilig is. Slechteriken worden favorieten, oude favorieten verbazen de lezer met onverwachte donkere kanten en hoop wordt genadeloos afgenomen en vertrapt. De kwaliteit van het schrijven blijft gelijk aan eerdere boeken, en de splitsing doet veel goeds voor de leesbaarheid. De achtergrondverhalen die in kleurrijke maar toch strakke zinnen uit de doeken worden gedaan dragen oprecht bij en laten de lezer vaak intens meevoelen. Kortom: “Een storm van zwaarden – Staal en sneeuw” is een zeer onderhoudend stuk van de Westeros-puzzel. Suggesties voor verbetering heb ik dan ook niet.

Waardering: 8.5


Lees “Een storm van zwaarden (Game of Thrones 3)” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *