De Zangbreker – Carolina Trujillo

Titel: De Zangbreker
Auteur: Carolina Trujillo
Uitgever: Querido
ISBN: 978 90 214 4599 1

Hoe moet ik “De Zangbreker” omschrijven? Het is een soort fantasy, met een (mogelijk) religieuze lading. Of misschien ook niet. Moet ik de makkelijke weg kiezen en de omschrijving van de uitgever gebruiken? “Een grootse roman over het noodlot”, zo noemt Querido het. En dat is nog niet eens zo een gekke omschrijving. De hoofdpersoon is Tony. Althans, persoon: echt een persoon is hij niet. Hij is niet menselijk, maar wat hij wel is blijft vaag. Hij werkt voor de Assemblee, waar hij na het afronden van de Academie heeft gekozen om in “dalers” te gaan. Dalers zijn mensen die, in tegenstelling tot stijgers, een neerwaartse spiraal hebben ingezet. En Tony “helpt” zijn klanten in hun reis. Jammer alleen dat zijn goede vriend Floyd op een gegeven moment heeft verzonnen dat ze iets met bergbeklimmers kunnen doen. Maar ja, dan cashen ze klanten die ze niet geclaimd hebben.

Het Hoofdkantoor ontdekt dit, en Tony wordt naar Montevideo verbannen waar hij net even te veel betrokken raakt bij een bepaald gezin. En dan gebeurt er iets wat eigenlijk helemaal niet kan.

“De Zangbreker” is geschreven als een fictieve autobiografie waarin Tony terugkijkt op zijn leven. Zijn semi-filosofische overdenkingen, maar ook de criteria waarop hij zijn klanten selecteert gaan dieper dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is duidelijk dat Trujillo haar huiswerk gedaan heeft, want her en der maakt ze gebruik van de dingen die de wetenschap ons heeft geleerd over succes of geluk. Zoals het hardlopen van één van de klanten. Altijd vervelend, want hardlopers maken een hormoon aan, waardoor ze eigenlijk niet meer naar beneden te krijgen zijn.

“De Zangbreker” is een mooi boek. Een leuk boek. Een serieus boek. Een leerzaam boek en een boek om van te genieten. Een grote verrassing!

Waardering: 8,5/10


Lees “De Zangbreker” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *