De vloek van de schaduw – Alexey Pehov

Titel: De vloek van de Schaduw
Auteur: Alexey Pehov
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5834 8

Er dreigt onheil, voor het koninkrijk Valiostr. Na eeuwenlang ondergedoken te zijn geweest roert de Naamloze zich weer. In zijn Troosteloze land organiseert hij zichzelf en mobiliseert hij zijn legers om daarmee op te trekken naar de hoofdstad. Het enige dat hem kan stoppen is een magische hoorn, verborgen in het Bottenpaleis.

Harold de Schaduw probeert ondertussen als professionele dief zijn brood bij elkaar te verdienen. Hij is de absolute top, de Dief der Dieven. En politiek boeit hem niet. En toch is hij het die door de Koning wordt uitverkoren voor de missie de Hoorn te vinden. Samen met een reisgezelschap bestaande uit een paar Elfen en elite strijders van De Wildharten moet hij op pad naar Hrad Spein. Maar dan moet hij eerst een oude plattegrond ophalen in de Vervloekte wijk… een wijk waar al eeuwen bijna geen enkele sterveling levend uit terugkeerde…

Alexey Pehov wordt op de cover “De Russische Tolkien” genoemd. En inderdaad zijn de parallelen met “In de ban van de Ring” duidelijk: een goed en een kwaad koninkrijk, een machtig artefact, een reisgenootschap dat bestaat uit diverse rassen die normaal gesproken niet zo vriendelijk met elkaar zijn. En natuurlijk de nodige magie. Ook een verwijzing naar een sterke en goed-doordachte geschiedenis ontbreekt niet. En de held is, net als in Tolkiens werken, bijzonder onwaarschijnlijk. Toch vind ik de conclusie dat deze Rus op dezelfde hoogte staat als Tolkien nog wat voorbarig. Niet omdat “De vloek van de schaduw” een vervelend boek is, verre van dat. Maar de hoogte van Tolkien is wel dermate onbereikbaar, dat je eerst wat meer moet laten zien dan een eerste deel uit een serie.

Ik kijk met smart uit naar deel twee, om te zien of de eretitel “Russische Tolkien” misschien wel verdiend is. Maar ondertussen schuif ik die referentie opzij en adviseer ik elke lezer gewoon om te genieten van deze heerlijke fantasy.

Waardering: 8/10


Lees “De Vloek van de Schaduw” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.