De verborgen universiteit – Natalie Koch

Titel: De verborgen Universiteit
Auteur: Natalie Koch
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789021439525

“De verborgen Universiteit” is een Urban Fantasy roman geschreven door een Nederlandse auteur en bevat maar liefst 623 pagina’s. Dit is het eerste deel uit een vermoedelijke trilogie, zoals de achterflap ons vertelt.
Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere krachten, waar ze zelf ook over blijkt te beschikken.
“De verborgen Universiteit” deed me denken aan een moderne versie van Harry Potter. Er kwam een “magische” school aan te pas, uiteraard magie en spreuken, verborgen dimensies, transporterende spiegels enz..
Toen ik de achterflap las had ik een klein beetje een clichématig gevoel bij dit boek, want er zijn al zoveel Fantasy boeken waar magie in voorkomt, maar omdat het een auteur van eigen bodem betreft in een genre dat ik liefheb, moest ik hem gewoon lezen. Gelukkig werden mijn twijfels meteen weggenomen en was ik blij verrast hoe Natalie Koch zo’n leuke en originele draai aan dit magische thema heeft kunnen geven.

Ik was wel bang, zoals bij iedere dikke pil, dat het boek traag zou verlopen en helaas was dit op sommige punten ook wel het geval. Het begin las niet al te vlot weg en het personage van Alexa kwam niet helemaal goed naar voren. Toch kwam er een omslag rond de 250 pagina’s, waar het verhaal echt spannend begon te worden en waar het hoofdpersonage uit haar schulp kroop.

De andere personages zijn realistisch en geloofwaardig en ik vond het leuk om te zien dat ook de docenten, gezamenlijk met Alexa’s leeftijdsgenoten, een redelijk grote en belangrijke rol kregen toebedeeld.
Het verhaal zit vol verrassende plotwendingen en samen met Alexa krijg je steeds meer informatie over de wereld van de Magi. Soms vreesde ik daardoor ook voor een infodump, omdat er heel veel informatie wordt gegeven over de geschiedenis van de Magi, maar dit werd subtiel gebracht door middel van theorieboeken die Alexa moet lezen of met een excuus van de docenten: “Sorry, ik zit weer in mijn docentenrol, dan draaf ik altijd door”.

Het verhaal en de schrijfstijl van Natalie Koch hebben ook wel iets literairs over zich. Omdat de colleges – Filosofie en Ethiek bijvoorbeeld – die Alexa op de universiteit krijg ook grotendeels zijn uitgeschreven, ga je toch – samen met Alexa – over verschillende kwesties nadenken.

Kortom: een goed geschreven Fantasy roman van eigen bodem met een literair tintje. Ik ben erg benieuwd naar de vervolgdelen.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Verborgen Universiteit” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.