De val van een koning – Joe Abercrombie

Titel: De val van een koning
Auteur: Joe Abercrombie
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5342 8

“De val van een koning” is het derde deel van de “Eerste wet”-trilogie van Joe Abercrombie. Het is over het algemeen handig om bij een eerste deel in een serie te beginnen. Toch is dit de eerste van de reeks die ik lees.

En ik moet zeggen, Abercrombie schrijft zo helder, dat het gebrek aan voorkennis niet hindert. Op de juiste momenten verduidelijkt hij bepaalde motieven en beslissingen van de hoofdpersonen door een flashback, waardoor je als lezer helemaal bij de tijd bent.

Sowieso is het niet lastig om de strekking van het boek te volgen. Het is oorlog. Oorlog op alle fronten.
In het Noorden doet Logen Negenvinger, oftewel “Bloedige Negen”, alles wat hij kan om de Noorderkoning, Bethod, aan zijn zwaard te rijgen. Hierbij krijgt hij steun uit onverwachte hoek.


In het zuiden staat de koning aan de vooravond van zijn overlijden en worden alvast allianties gesloten, smeergelden overgemaakt en her en der iemand gemarteld in de race naar de troon. Vooral Glokta, de secretaris van Hogerechter Morovia, speelt hierin een smerige rol. Alhoewel, is de rol va n de Eerste der Magiërs, die ineens een “verloren zoon” naar voren schuift niet veel smeriger?

De chaos wordt compleet als de zuiderlijke hoofdstad wordt belegerd door de Gurken, waarna de Noordmannen (vanouds vijand van het zuiden) de enige redding zijn.

Er gebeurt dus genoeg om drie boeken mee te vullen. Maar Abercrombie beperkt zich niet tot een “simpele” beschrijving van de veldslagen. Hij gaat de diepte in. Zo leren we de moordlustige oorlogsheld Logen Negenvinger kennen als iemand die zijn uiterste best doet een beter man (en minder moordmachine) te worden.

Maar ook zien we hoe de nieuwe koning van het zuiden worstelt met zijn nieuwverworven “zegeningen”. Zegeningen die hem soms doen verlangen naar de tijd dat hij als simpele soldaat een kaartje met zijn makkers kon leggen. Een tijd ook, waarin hij zich geen zorgen hoefde te maken over het “heldhaftige voorkomen” dat hij zich moet aanmeten om zijn volk gerust te stellen.

Het mooist beschreven vind ik echter de personage van Glokta. Hij is de linkerhand van Hogerechter Morovia. Zijn taak is, onder meer, om misdadigers te laten bekennen. Daarvoor heeft hij technieken ter beschikking, zoals het vastspijkeren van de verdachte aan een tafel en diens vingers plakje voor plakje verwijderen. Glokta is een regelrecht monster. Een monster dat ook wordt ingezet voor omkoping, intimidatie en hier en daar een moord. Hij is de meest gevreesde en gehate man van het koninkrijk.
Maar boven alles is hij een mens die worstelt met het besef dat hij is geworden wat hij nooit had willen zijn. Iemand met een geknakt zelfbeeld, dat mede komt door de tijd dat hij zelf op de marteltafel van de vijand lag. Een gepijnigd zelfbeeld ook, doordat hij worstelt met zijn geweten en het besef dat niemand hem aardig vindt. De twijfel, en de vraag “Hoe heeft het zo kunnen gebeuren” speelt hem parten, vooral op de momenten dat zijn pad nog verder de duisternis inloopt. De momenten dat hij weet dat het nog erger wordt, maar waarop hij geen keuze heeft.

Prachtig beschreven!


Lees “De val van een koning” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.