De Maan van de Veroveraar – Julian May

Titel: De Maan van de Veroveraar (Boreal Deel 1)
Auteur: Julian May
Uitgever: Uitgeverij M
ISBN: 978 90 225 3834 0

De Maan van de Veroveraar” is een boek dat al ontzettend lang in mijn boekenkast staat. Een aantal jaar geleden heb ik deze trilogie tweedehands cadeau gekregen. Een paar keer ben ik in het eerste boek begonnen, maar altijd in een periode dat ik mijzelf niet veel tot lezen kon zetten. Hierdoor heb ik het boek nooit uitgelezen. Nu ik ongeveer een boek per week verslind, vond ik het tijd worden mij er nog eens aan te wagen. Met succes! “De Maan van de Veroveraar” is een spannende serie-opener die mij erg doet denken aan “Het Spel der Tronen”. Alleen is de Boreal-serie eerder geschreven, dus kan het niet van het grote succes van George R.R. Martin zijn afgekeken.

Kroonprins van Cathra

Conrig is de hoofdpersoon die we volgen. Conrig is de kroonprins van Cathra. Aangezien zijn vader op sterven ligt, is Conrig zich aan het voorbereiden om het koninkrijk over te nemen. Hij draagt echter een geheim met zich mee. Zonder dat zijn familie het weet, bezit Conrig magische krachten. Ondanks dat een enkeling toestemming heeft het koninkrijk te helpen met hun krachten, wordt magie niet algemeen geaccepteerd.

Al jaren strijden de vier verschillende provincies van het eiland Hoog Blenholme met elkaar. Conrig wil hier verandering in brengen en het één groot koninkrijk maken. Hiervoor roept hij de hulp in van prinses Ullanoth. Een machtige magiër die, als rechtmatige erfgenaam van één van de provincies, haar broer van de troon wil stoten. Samen proberen zij in het geheim hun doelen klaar te spelen. Hierbij groeit iets tussen hen dat meer is dan een politieke band…

Vaak lees je het verhaal uit het perspectief van Snudge. Het boek is geschreven als een soort memoires van Snudge op zijn oude dag. Snudge, ook wel Deveron genoemd, is de geheime spion van Conrig. Snudge is een goede spion, doordat hij zelf ook magie bezit. Voor hem is de magie nog iets makkelijker dan voor anderen, zijn magie kan namelijk niet door andere gedetecteerd worden. Dit maakt hem de perfecte spion. Toch probeert Snudge zijn geweten schoon te houden. Dat is niet altijd makkelijk met een gepassioneerde kroonprins als Conrig!

Magie

Magie speelt een grote rol in het verhaal. De magiërs in dit verhaal kunnen alleen magie gebruiken dankzij bepaalde magische stenen. Die stenen bepalen dan ook welke spreuken er gebruikt kunnen worden. Ook zetten ze een volk dat vooral in de mythes van Hoog Blenholme voorkomt, het Beaconvolk. Hun duistere krachten moeten Conrig en Ullanoth helpen hun doelen te bereiken.

Een kleinere rol is weggelegd voor prinses Maude. Zij heeft altijd in een gelukkige relatie geleefd met Conrig. De laatste tijd is deze relatie echter zwaar onder druk komen te staan, door Conrigs kinderwens. Maude lijkt namelijk onvruchtbaar en dat is voor de kroonprins moeilijk om te accepteren. Conrig gebruikt dit dan ook als excuus om vreemd te gaan met Ullanoth. Als Maude hier achter komt, zijn de rapen gaar en komt er een derde complot de hoek om kijken.

Fantasie

Uiteindelijk vond ik het een hartstikke leuk boek om te lezen. Het moment waar ik de vorige keren gestopt was met lezen, kon ik wel nog goed terug vinden. Voor mij is het belangrijk om een band te voelen met het hoofdpersonage. Ook als hij een domme beslissing maakt wil ik begrijpen waar dit vandaan komt. Het moment dat Conrig besluit vreemd te gaan en dit helemaal niet raar lijkt te vinden, is het moment waarop ik een paar keer ben afgehaakt. Hier kon ik mij gewoon niet in inleven en ik kreeg een hekel aan Conrig en al zijn snode plannetjes.

Nu ik mij over dat stukje heb heen gezet, heb ik uiteindelijk toch van het boek kunnen genieten. De fantasiewereld die wordt gecreëerd is super gedetailleerd en origineel. Ook is het spannend dat er op het laatst een derde kant van het verhaal in komt met Maude. Het boek wordt redelijk goed afgerond, maar laat een heleboel ruimte over voor een vervolgdeel.

Ook vind ik het vaak moeilijk onderscheid te maken tussen Young Adult Fantasie en reguliere Fantasie. Ik zou dit boek echter volledig onder Fantasie laten vallen. Dit onder anderen door het overspel dat wordt gepleegd. Ook het gebrek aan kinderlijke conversaties of gedachten zorgen ervoor dat ik dit een vrij volwassen boek vind.

De Maan van de Veroveraar” is absoluut een aanrader voor elke fantasie liefhebber.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Maan van de Veroveraar” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.