De Laatste Magiër – Lisa Maxwell

Titel: De Laatste Magiër (Deel 1)
Auteur: Lisa Maxwell
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8287 9

Yes! Een nieuwe serie! Ik vind weinig dingen zo leuk als het moeten wachten voordat de volgende delen van een serie uitkomen. Het enthousiasme waarmee je dan eindelijk aan het boek kan beginnen, is echt een geweldig gevoel. Hiermee moet je natuurlijk niet overdreven. Wist je bijvoorbeeld dat George R. R. Martin er gemiddeld 7 jaar over doet voordat hij een nieuw boek in een serie uitbrengt? Toen ik na “De Glazen Troon” nu “De Laatste Magiër” uit de goodiebag van het International Literature Festival Utrecht trok was ik dan ook meteen enthousiast. Een verhaal over verbannen magie klonk ook meteen weer spannend. Ook zorgt het thema tijdreizen altijd voor een diepere laag in het verhaal. Kortom, dit klinkt echt als een boek voor mij en ik kan niet wachten om er in te beginnen.

De setting

Het verhaal speelt zich af in New York in verschillende tijden. In het heden is er een magische barrière gebouwd, die er voor moet zorgen dat de Mageus binnen deze grenzen blijven. Mageus zijn de laatste mensen op de wereld met magie en als zij de barrière passeren, verliezen zij al hun krachten. Esta, het hoofdpersonage van dit verhaal, is een Mageus die kan tijdreizen. Vanwege het tijdreizen, maar ook daar haar buitengewone behendigheid, wordt zij ingezet als dief. Vaak wordt ze het verleden in gestuurd om een voorwerp te stelen, voordat het in verkeerde handen valt.

Dit alles is ter voorbereiding van haar grote taak. De Mageus zijn natuurlijk heel ongelukkig met de barrière. De magie is aan het uitsterven en zij willen er alles aan doen om dat te voorkomen. Professor Lachlan heeft Esta onder zijn hoede genomen en net zo lang getraind totdat hij denkt ze klaar is voor het echte werk. Esta moet het Boek van de Orde, de instantie die magie probeert uit te roeien, stelen. Daarvoor moet ze terug in de tijd voordat het Boek werd vernietigd. Professor Lachlan vermoed namelijk dat de oplossing tegen de barrière in dit boek beschreven staat. Ondertussen moet Esta oppassen dat alle gebeurtenissen verder op dezelfde manier verlopen, anders verandert alles in de toekomst.

Om het boek in handen te krijgen, sluit Esta zich in het verleden aan bij de machtigste Mageus van New York: Dolph. Dolph is van plan het boek te stelen, de barrière te vernietigen en daarna het boek te vernietigen. Hoe dit allemaal gebeurt, daar heeft Esta geen weet van. Het enige wat zij weet, is dat het Dolph in het verleden niet gelukt is en dat zij het boek eerder in handen moet krijgen om het plan dit keer wel te laten slagen.

Magie

Het belangrijkste thema van “de Laatste Magiër” is natuurlijk magie. Lisa Maxwell heeft duidelijk geprobeerd om magie op een zo natuurlijk mogelijke manier in de samenleving te laten voegen. Zo probeert zij een omgeving te creëren waarin de lezer zich kan herkennen. Op deze manier lijkt het alsof magie ook in de realiteit op elk moment om de hoek kan komen. Ook kan je de Mageus vergelijken met een minderheid in de huidige samenleving. Door de haat in sommige landen jegens deze minderheden, voelen zij zich ook opgesloten op een eiland, zoals de Mageus. Mede doordat zij niet zichzelf kunnen zijn in de huidige maatschappij.

Wat ik zelf erg leuk vond aan het boek, was dat Lisa Maxwell er rondom het thema tijdreizen rekening mee houdt dat alles wat in het verleden gebeurd is gevolgen heeft voor toekomst. Veel boeken die ik gelezen heb rondom dit thema, vergeten dit detail, wat het voor mij een stuk minder realistisch maakt. Al aan het begin van het verhaal verdwijnt een personage uit het heden, omdat Esta een totaal ongerelateerde fout maakt in het verleden. Dit vind ik leuk bedacht, want inderdaad heeft alles wat je doet onvoorzienbare gevolgen.

Ook wordt Esta gevraagd om dubbelspel te spelen. De gevoelens die daar bij komen kijken, spelen een grote rol in het verhaal. Ze heeft het gevoel dat ze mensen met een goed hart moet verraden, om toch het goede te doen. Deze tegenstrijd in haar hoofd wordt leuk verwoord.

Wachten op het vervolg…

Zelf vond ik het een ontzettend leuk boek. Af en toe werd het een beetje langdradig, maar ik vond het nooit voorspelbaar. Alle gekke wendingen maakten het een spannend boek dat moeilijk was weg te leggen. Daarnaast eindigt het ook nog eens in een enorme cliffhanger, wat er voor zorgt dat ik in ieder geval niet kan wachten op het volgende deel.  Op dit moment is deel 2 in het Engels al wel verschenen, maar nog niet vertaald. Ik vind het altijd vreselijk om tijdens de serie van taal te wisselen, dus ik wacht zelf nog even totdat de Nederlandse versie verschijnt. Als die er eenmaal is, weet ik zeker dat ik hem ga halen!

Waardering: 8/10


Lees “De Laatste Magiër” zelf!

Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.