Wij – Elvis Peeters

Titel: Wij
Auteur: Elvis Peeters
Uitgeverij: Rainbow
ISBN: 978 90 417 0984 4

Sex, sex en nog eens sex. Dat is “Wij” van Elvis Peeters, dat in 2009 voor het eerst uitkwam en in de zomer van 2014 verfilmd gaat worden. Het boek handelt over een groep van vier meiden en vier jongens die hun verveling proberen te verdrijven met steeds verdergaande sexuele experimenten. Het begint met het tonen van de geslachtsdelen (van de meiden) op een viaduct, wat tot de grote vreugde van de pubers tot een gigantisch ongeluk met enkele doden loopt. Maar ook met elkaar experimenteren ze. Deze experimenten lopen uit op een prima lopend sekswerkersbedrijf. Wij” kreeg bij het verschijnen nogal lovende kritieken. waarom? Geen idee, eerlijk gezegd. Misschien dat mensen allang blij zijn over sex te lezen? Of omdat iedereen het “in sneltreinvaart (zal) uitlezen, want Elvis Peeters formuleert efficiënt (een zin die me meteen doet denken aan “Achternamiddagen“, waarin Christiaan Weijts zijn walging voor “boeken die lezen als een trein” uitspreekt). Als De Morgen dit boek als kanshebber ziet om “De beste Vlaamse roman van 2009”  te worden, dan was er ofwel sprake van een omgekochte recensent, ofwel van een bijzonder droeve staat van de Vlaamse literatuur.

Waarom men het zo geweldig vindt, ik heb geen idee. Als je het leest om te zien hoe jongeren langzaam in de misdaad terechtkomen, heb je meer aan de Stockholm trilogie van Jens Lapidus. Als je het leest voor de sex, dan zul je ook niet echt aan je trekken komen.

“Wij” stelt niet zoveel voor. Het enige wat het bij mij oproept is ongerustheid. Ongerustheid over de geestelijke gezondheid van de schrijver… Wat een bagger.

Waardering: 2/10


Lees “Wij” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.