Chocolate – Joanne Harris

Titel: Chocolat
Auteur: Joanne Harris
Uitgeverij: de Kern
ISBN 9789032505011

Zoet en bitter als liefde: chocolade

Vianne Rocher opent in “Chocolat” met haar zesjarige dochtertje Anouk een prachtige chocolaterie in het streng gelovige Lansquenet-sous-Tannes, een dorpje waar de pastoor Francis Reynaud met de scepter zwaait. Reynaud moet met woede en afgunst aanzien hoe deze nota bene ongehuwde moeder juist in de vastentijd de mensen van zijn parochie verleidt met haar verrukkelijke chocolade en warme verhalen. De ingebruikneming van het chocoladewinkeltje wordt Vianne dan ook niet in dank afgenomen. Aanvankelijk blijft de zaak leeg. Uit angst voor afkeur van Reynaud verschijnt er niemand.

De klasgenootjes die Anouk van haar nieuwe school mee naar huis neemt, zullen de eerste klantjes in de kleurrijke zaak zijn. Naast de kinderen komen er ook al gauw andere mensen over de vloer om een kijkje te nemen. Ze zijn nieuwsgierig naar wat er schuilt achter al het lekkers dat in de etalages uitgestald is en naar de vreemde vrouw die er huishoudt. Het is ook moeilijk de verleiding te weerstaan, zelfs als lezer loopt mij het water in de mond bij de chocoladetaarten, chocotoetjes, chocoladekoekjes en warme chocolademelk van eigen cacao die de revue passeren.

De beschrijvingen van Harris zijn beeldend. Het boek is een ode aan een geliefde lekkernij. Maar het boek bevat meer dan sensuele zoetigheid. Een uitzonderlijke levensvisie kleurt de pagina’s. De denkbeelden van Vianne zijn intrigerend. De gesprekken die ze voert met de mensen over het alledaagse leven zijn uitputtend. Ze geven het boek een diepgang, bijna tot op het filosofische af. Niet te spreken over de magische krachten die zich in het dorpje manifesteren. Een mysterieus gevoel bekruipt me bij het lezen van de gebeurtenissen. En er is de wind die voelbaar is. Waar waait die naar toe?

Veranderingen lijken op komst. Harris creëert in het dorpje een donkere, sfeerbepalende spanning tussen de goedlachse Vianne met haar chocolade en de rigide Reynaud. Het drijft hem tot gekte wanneer zij besluit een chocoladefestival met Pasen op touwen te zetten. De vriendschappen die zij verder sluit met eigenaardige mensen uit de buurt, de eigengereide Armande Voizin, de kleptomane Josephine Muscat en de woonbootbewoners die aangelegd zijn aan de oever van Tannes maken het er allemaal niet beter op. Reynaud heeft het gevoel een heks in zijn gemeenschap te hebben die alles overhoop gooit. Het kan niet anders of we komen op het eind van het boek op een dramatische climax uit, waar liefde, hoop en geloof elkaar tegenkomen en met elkaar botsen. De smaak van liefde, ondertitel van het boek, kan bitter zijn, maar ook o zo wonderlijk zoet. Het boek gaat op een enerverende en eigenzinnige manier beduidend aan de film voorbij. Meer gevoel en meer woorden, meer bezinning. Een aanrader voor wie van wat meer houdt dan simpelweg het kiezen voor woorden die net tot de algemene woordenschat reiken en voor diegenen die het leven niet nemen zoals het eenvoudigweg aan hen voorbijgaat.


“Chocolat” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.