Witkamps Waan – Paul Kroes

Titel: Witkamps Waan
Auteur: Paul Kroes
Uitgever: Liber Press
ISBN: 978 94 634 5053 9

Wouter Witkamp is partner in een vastgoedadviesbureau wanneer hij besluit schrijver te worden. Hij laat zich uitkopen om zich op het schrijven te storten.
Zijn eerste boek, zijn familiegeschiedenis, is redelijk succesvol en moedigt hem aan om verder te gaan met schrijven. Het onderwerp van zijn tweede boek wordt Benjamin Kroon.

Kroon is een studievriend, die in een burnout terecht gekomen is. Witkamp beseft dat hem dat ook had kunnen overkomen en besluit dat een boek over dit thema onmisbaar is. Hij weet Kroon te verleiden tot een serie interviews. Simone, de partner van Wouter, raakt bij het boek betrokken. Eigenlijk wil Witkamp vooral dat zij hem taalkundig corrigeert, maar ze gaat ook op de inhoud in. Naarmate het boek vordert leert zij de oude studievriend van haar man beter kennen.

Gaande het proces wordt Witkamp steeds meer geobsedeerd door het verhaal, en verliest hij Kroon en andere mensen uit het oog.

Schrijver Paul Kroes is vanaf het begin van dit boek bezig om naar het einde toe te schrijven. Hij doseert hierin kunstig en wisselt tijds- en vertelperspectief handig af. Toch weet “Witkamps Waan” de gevoelige snaar net niet te raken. Daarvoor zijn de personages net even te abstract. Witkamp is overdreven aangezet in zijn obsessie voor het boek, terwijl Kroon net even teveel “slachtoffer” is. Ondanks de op zichzelf goede verhaallijn weten de personages me niet te raken, waardoor het boek als geheel niet voldoende kan boeien.

Daardoor komt de uiteindelijke ontknoping niet tot zijn recht. Was het net wat makkelijker geweest me met de personages te identificeren, dan zou de kracht van het slot in al haar glorie hebben kunnen schitteren. Maar nu doet het denken aan een vuurpijl, waarvoor je € 10 betaalt, maar die tegenvalt: “Hmm, is dit het nou?”

Waardering: 6-/10


Lees “Witkamps waan” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.