De Winterkinderen – Lulu Taylor

Titel: De Winterkinderen
Auteur: Lulu Taylor
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7879 7

Dan en Olivia zijn een gelukkig stel. Ze hebben een perfect huwelijk. Behalve dan dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Gelukkig biedt een oude studievriendin, Francesca, ei-cellen aan voor IVF. Dan ziet het eerst niet zo zitten, maar laat zich overhalen. Zolang Olivia maar niet weet wie de donor is. En inderdaad, Olivia raakt zwanger. Het geluk lijkt volmaakt. Lijkt…

Want niet lang daarna verliest Dan zijn baan. Gelukkig heeft de echtgenoot van Francesca net een schandalig groot huis gekocht. Dan en Olivia mogen daar met de tweeling wonen. Klinkt goed, ware het niet dan Francesca steeds meer naar de kinderen toetrekt en de moederrol wil opnemen.

Langzaam maar zeker blijkt dat de vriendschap tussen Dan en Francesca ietsje gecompliceerder ligt dan het eerst leek. En dan is er nog de geschiedenis van het huis, dat door de gangen waart als een geestesverschijning.

Taylor begint haar boek langzaam aan. In eerste instantie lijkt er eigenlijk niet zoveel gebeuren, zelfs al heb je een paar essentiële verhaaldelen al gelezen. Pas halverwege het boek begin je de spanning te voelen. Spanning die, zo besef je dan, al vanaf de eerste pagina heel zorgvuldig lijkt te worden opgebouwd. Het is zo een subtiele zindering.
De hele tijd aanwezig als een constante toon. Eerst merk je hem niet op. Dan wordt je je er vaag bewust van. Steeds oplopend, tot hij een beetje begint te zeuren. Te jeuken. Te irriteren. Steeds meer wordt de spanning opgebouwd, tot je beseft dat het wel tot een explosie moet komen. En toch wil je dit niet, wil je dat het gewoon weg gaat.

Taylor brengt de spanning tot een ontknoping die anders verloopt dan ik had gehoopt. Een logische ontknoping. Maar niet de gewenste. En dan de epiloog. En de vragen en gedachten die deze bij je oproept.

“De Winterkinderen” is een knap opgebouwd verhaal met mooie elementen. Ook het kruispunt van heden en verleden – de impact die een geheim van lang geleden op een drama van nu heeft – is knap beschreven. Het was duidelijk dat ergens naartoe gewerkt werd. Maar de bestemming komt als een verrassing.

Waardering: 8+/10


 

Lees “De winterkinderen” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.