WIJ – David Nicholls

Titel: Wij
Auteur: David Nicholls
Uitgever:Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam
ISBN: 978 90 225 7135 4

“Ik denk dat jullie het leuker hebben zonder mij”, (p. 166).

Douglas Peterson weet het even niet meer, zijn gezin dreigt uit elkaar te vallen en de omstandigheden dwingen hem om alles eens te overdenken en zijn toekomst plannen bij te stellen.

Voor Connie , de echtgenote, is de situatie iets anders. Connie weet wat ze wil, althans, ze denkt dat zij het weet. Connie denkt namelijk dat ze bij Douglas weg wil. De houdbaarheidsdatum van het huwelijk tussen hen beiden is nabij.

Als Douglas bijna 30 is, wordt hij door zijn zus Karen, die van mening is dat Douglas nu niet langer alleen moet blijven en eindelijk gelukkig moet worden, gekoppeld aan Connie.

Connie is  alles wat Douglas niet is, zij is extravert, heeft een grote vriendenkring en zij is een groot kunstliefhebster. Douglas is biochemicus van beroep, heeft weinig vrienden en hij houdt meer van muziek dan van kunst. Hij is wat rustiger van aard.

De liefde speelt een grote rol in het verhaal; de liefde die Douglas en Connie samen hebben gevonden en waaruit hun -helaas overleden- dochter Jane en later hun zoon Albie, zijn geboren.  Een liefde die er nog steeds is, ondanks de onzekere toekomst, onzeker door de uitspraak die Connie doet aan Douglas, bij het begin van het boek.

Desondanks maakt het gezin toch samen een trip door Europa, een trip die geregeld is door Connie en volgens haar vooral bedoeld is om Albie voor te bereiden op het volwassen leven.

Voor Douglas en Albie staan de zaken er echter iets anders voor: Douglas vraagt zich af of deze reis al het begin van het einde van zijn huwelijk met Connie is en Albie heeft geen trek in een tocht door Europa, met pa en ma achter zich aan, dan gaat hij liever naar Ibiza!

Wie  de uitspraak “Ik denk dat jullie het leuker hebben zonder mij” heeft gedaan, dat is de vraag. Is het Albie , die liever zonder pa en ma op reis gaat of is het Connie, die het einde van haar huwelijk nabij ziet.  Zou het misschien Douglas zijn, die zich aan de kant gezet voelt?

Douglas vertelt het  verhaal aan ons in maar liefst 180 korte hoofdstukken,  verhalend over het heden afgewisseld met het verleden.

Door deze korte hoofdstukken wordt de lezer in volle vaart meegevoerd door het verhaal en leest het boek heel makkelijk.

Anders, maar herkenbaar

David Nicholls (geboren in 1966) heeft met het schrijven van dit boek, een mooi  verhaal neergezet,  een verhaal dat zo uit het leven gegrepen zou kunnen zijn.

Hoewel mijn gezinssituatie anders is dan die van het gezin van Douglas en Connie, vooral hun situatie aan het eind van het boek, ben ik bij het lezen van het boek toch ook veel zaken tegengekomen die mij bekend voorkomen. Soms ervaringen uit mijn eigen leven en soms ervaringen van anderen.

Wat veel indruk op mij heeft gemaakt is dat -ondanks het feit dat Douglas van Connie te horen heeft gekregen dat zij niet langer bij hem wil zijn- hij het toch kan opbrengen om samen de resterende tijd door te brengen en liefdevol met elkaar om te gaan. Het komt af en toe wel een beetje vreemd over, in veel gevallen gaan relaties niet meer zo soepel na zo’n bericht over een aanstaande scheiding.

De manier waarop Albie zich afzet tegen zijn ouders, is voor mij ook zeer herkenbaar. Mijn zonen van nu 28, 26 en 24 jaar oud, hebben deze periode ook doorgemaakt.

Wat mij wel tegenvalt in het verhaal van Douglas en Connie, is dat de scheiding aangekondigd wordt en het lijkt wel of dat direct een vaststaand feit is en dat er niet meer gestreden hoeft te worden om het huwelijk nog te redden. Ik heb zelf ervaren in mijn getrouwde leven, dat het de moeite waard is om voor elkaar te strijden, niet alleen voor jezelf en je partner, maar ook voor de kinderen.   

Waardering: 7/10


Lees “Wij” zelf!

Koop bij bol.com

 

 

Waardering: 8 / 10


LEES “WIJ” ZELF

 

 

 

 

 

Over Ien

Met mijn bijna 58 jaar sta ik nog midden in het leven, met een echtgenoot, 3 volwassen zonen, mijn baan bij een bedrijf waar ik al 41 jaar werkzaam ben en een boel vrije tijd om o.a. boeken te lezen. Van lezen word ik heel blij; ik lees veel literatuur omdat ik uit de boeken die ik lees veel kan leren en door het lezen van ervaringen van anderen vaak zaken tegenkom die zich ook in mijn eigen leven voordoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.