Werklust – Esmir van Wering

Titel: Werklust
Auteur: Esmir van Wering
Uitgeverij: Meander
ISBN: 978 90 501 9100 5

Amber werkt als juffrouw op een basisschool. Ze heeft een vriend en woont met hem samen in hun eerste koophuis. Maar Ambers leven komt op zijn kop te staan als haar vriend teruggaat naar zijn ex en zij haar huis uit moet. Ze betrekt uiteindelijk de bovenverdieping van haar oma’s woning, waar ze al gauw gezelschap krijgt van haar zusje Valerie, die een pauze heeft ingelast met haar vriend.

Amber besluit haar leven helemaal om te gooien en begint aan een nieuwe baan. Wanneer deze baan niet blijkt te zijn wat ze ervan verwacht had, raakt Amber overspannen.  Ze stopt met haar werk en kan uiteindelijk aan de slag bij een televisieproductiebedrijf. Hier loopt ze de man van haar dromen tegen het lijf. Er is alleen een probleem: haar droomman is getrouwd en heeft zelfs kinderen.

“Werklust” leest als een trein. Dat is tegelijkertijd ook meteen het nadeel van het boek. Van Wering gaat letterlijk in sneltreinvaart door het boek heen. In ongeveer tien pagina’s heeft Amber haar vriend betrapt, gooit hij haar het huis uit, trekt ze in bij haar oma en is ze alweer bijna over hem heen. Ik denk dat het het boek veel meer recht had gedaan, als het verhaal over meer pagina’s uitgesmeerd was.

Werklust wordt in de ik-persoon, vanuit Ambers perspectief, verteld. Meestal zorgt dit er bij een boek voor dat je je goed kunt inleven in een personage, maar dat was bij “Werklust” veel minder. Amber is namelijk vooral aan het vertellen en mede door het snelle tempo zorgt dit ervoor dat het moeilijk is om met Amber mee te leven.

Pas halverwege het boek neemt Van Wering meer tijd om het verhaal te vertellen en komen er ook meer dialogen, waardoor het boek wat meer tot leven komt.
Aan het einde van het boek komt echter de sneltreinvaart weer terug en stoomt het verhaal op een happy end af. Door de snelheid waarmee gebeurtenissen afgehandeld worden, voelt “Werklust” als een manuscript dat eigenlijk nog in de kinderschoenen staat.

Waardering: 5/10


Lees “Werklust” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *