Welkom in Parnassia – Helena Rentmeester

Titel: Welkom in Parnassia
Auteur: Helena Rentmeester
Uitgeverij: Parelz
ISBN: 978 94 910 7417 2

“Er wordt wel eens gezegd dat schrijvers geen verhalen verzinnen, maar ze oppikken. Antennes zijn we, en de verhalen zweven rond, tot ze door iemand opgepikt worden.” (blz.7)
Een opvallende zin in een bijzonder voorwoord waarbij Helena de lezer rondleidt door haar huis, struikelend over herinneringen en bukkend om niet tegen de hersenspinsels op te lopen. In het voorwoord beschrijft ze de herkomst van de korte verhalen waaruit “Welkom in Parnassia” bestaat.

“Welkom in Parnassia” is een bundel van zeven korte verhalen. Verhalen die zich op verschillende locaties in verschillende tijdsperioden afspelen. Een aantal verhalen (“Villa Fourait”, “Het is de wind maar” en “Parnassia”) toont hoe ingrijpend gebeurtenissen in het leven van een kind kunnen zijn. Niet altijd op dat moment de ernst van het geheel omvattend, kan een ontmoeting een heel verdere leven bepalen, kan een plotselinge windvlaag een lang vergeten geachte herinnering je jaren terug in de tijd brengen.

In enkele zinnen schetst Rentmeester een sfeer, een onuitwisbaar beeld waardoor je als lezer het verhaal ingezogen wordt, om slechts enkele bladzijden verder alweer afscheid te moeten nemen.

In veel van de verhalen van “Welkom in Parnassia” ontmoeten twee culturen elkaar, gaan in elkaar op, om elkaar nooit meer helemaal los te laten. In “Parnassia” spelen kinderen in de tuin van de dorpsgek, en worden binnengevraagd. Het verhaal “De Speelman” verhaalt over een dienstmeid die uitgehuwelijkt wordt aan een keuterboer. Haar hart verliest ze echter aan de vreemdeling die ineens in het dorp opduikt en even raadselachtig ook weer verdwijnt, en in “Midzomer op slot Beaumont” is het de vertrouweling van de adellijke vrouwe die het verhaal vertelt, een van haar dienaren.

Rentmeester weet te boeien. Door de korte verhalen is het een ideaal boek om tussendoor te lezen wanneer je een spaarzaam moment hebt om je even te ontspannen, maar hou er rekening mee dat voor je het weet je ochtend verstreken is en je zuchtend de laatste bladzijde omslaat. Rentmeester, een naam om te onthouden.

Waardering: 8/10


Lees “Welkom in Parnassia” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.