Wederzijds – Kees ‘t Hart

Titel: Wederzijds
Auteur: Kees ‘t Hart
Uitgever: Querido
ISBN: 978 90 214 0404 2

In een van de mindere wijken van Den Haag woont een echtpaar. Hij, conrector op een school, ergert zich aan overlast van vandalen. De politie kan echter weinig beginnen tegen de overlast. Dan maakt het stel met een vereniging genaamd “Wederzijds“, die de overlast belooft op te lossen. Het enige wat Wederzijds verwacht is dat je af en toe mee helpt met klusjes om anderen te helpen.

Hoewel ze er nog dubbel instaan, betalen ze de €400 lidmaatschapsgeld. En inderdaad, de overlast is snel voorbij. Ook wordt hij een paar keer gevraagd om te helpen. Zonder precies te weten waar het over gaat voeren ze een surveillance uit, of houden ze bepaalde goederen in bewaring. Hoewel hij steeds meer bedenkingen krijgt bij de vereniging, weet zijn veel jongere vrouw Wies hem te overtuigen om nog niet op te geven.

Zo wordt het stel steeds dieper in de organisatie ingezogen. En dat terwijl de politie interesse in Wederzijds begint te tonen en de onderzoekend agent steeds vaker “op de koffie” komt.

Was het wel zo een goed idee met Wederzijds in zee te gaan? En kun je er ooit nog uit stappen?

Wederzijds” is geschreven vanuit het perspectief van de man van het stel. Het heeft de vorm van een verslag, dat hij bijhoudt om op een later tijdstip eventueel als bewijsmateriaal te kunnen dienen. Door de ik-vorm werd het voor mij makkelijk me met de hoofdpersoon te identificeren. Ik betrapte mezelf een paar keer op de gedachte dat zo een vereniging best handig zou kunnen zijn.

Fascinerend is de manier waarop ‘t Hart de worsteling van de hoofdpersoon laat zien. Enerzijds wil de hoofdpersoon niets liever dan ontsnappen. Maar aan de andere kant maakt hij zich druk over de ideologische consequentheid van de vereniging en doet hij voorstellen om de processen en veiligheid te vergroten. Dat lijkt misschien raar, maar wanneer ik bij mezelf te rade ga moet ik toegeven dat ik me daar wel iets bij kan voorstellen.

Hoe het verhaal uiteindelijk afloopt ga ik niet verklappen. Wat ik wel wil delen is dat ‘t Hart langzaam naar een ontknoping toewerkt. Eentje die me liet uitbarsten in een verbaasde lachbui.

Waardering: 8/10


Lees “Wederzijds” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *