Waterstof – Ineke Berenschot

Titel: Waterstof
Auteur: Ineke Berenschot
Uitgever: Trophonios Publishing
ISBN: 978 94 917 2824 2

“Waterstof” is het debuut van Ineke Berentschot. En het is ook gelijk iets “heel anders”. Het is geen poëzie, het is geen proza. Het is iets ertussenin. We lezen losse fragmenten, vanuit wisselend perspectief. Berenschot schets met deze fragmenten de relatie tussen G. en Dina, en ide tussen Jan en Ineke. En daartussen krijgen we lesjes organische chemie via fragmenten uit “Materie en Leven” van J.D. Fast (1984).

Het geheel is… verwarrend. En toch ook weer niet. Berenschot krijgt het voor elkaar door, puur door de ordening van de fragmenten, een relatie te leggen tussen de scheikunde en het tot elkaar komen van twee zielen. Ze experimenteert met de taal om tot een onbegrepen begrijpen te komen van de wereld, het leven en de liefde.

Ze combineert de rijmelarij van een Gymnast die zich een poëet waant met een droge beschouwing van de rol van nucleïnezuren in DNA. En de combinatie slaat nergens op. En toch weer wel.

Waterstof” is een boek om gek van te worden. Het doet me denken aan één van mijn eerste recensies ooit. “Opgestaan van de Grond” was in eerste instantie een horror, tot het kwartje viel en ik kon doordringen tot de genius van het boek. Bij “Waterstof” tolt het kwartje. Het blijft tollen, terwijl ik gefascineerd zie hoe het muntje op het tafelblad blijft spinnen. Rond en rond gaat het, waarbij het voor het oog een wat wazig bolletje wordt. Begrijp ik dit boek? Nee, nog steeds niet. Voel ik het boek? Nee. Ook niet.

En toch ergens ook weer wel.

Ik blijf achter in volslagen verwarring, maar toch vol begrip over… ja, waarover eigenlijk? Volgens de uitgever gaat het over een onorthodoxe vriendschap. Ik weet het niet…

Waterstof” is dan misschien het eenvoudigste molecuul, maar het boek is verre van simpel. Alleen voor de lezer die buiten de gebaande paden durft te treden. Vér buiten de paden.

Waardering: 7-/10


Lees “Waterstof” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *