Dave Eggers – Wat is de wat

Titel: Wat is de Wat
Auteur: Dave Eggers
Uitgeverij:
Vintage Books
ISBN: 978-0-307-38590-1
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels

Dit is een meeslepend boek over de Lost Boys van Sudan. Het boek shockeert op sommige momenten maar is bovenal ontroerend. Dave Eggers heeft een van deze jongens, Valentino Achak Deng, als personage geïntroduceerd wat het boek een authentiek karakter geeft en beschrijft zijn coming of age. Als lezer beleef je de barre vlucht die Valentino heeft moeten ondernemen vanaf het moment dat zijn dorp in het zuiden van Sudan overvallen wordt door moslimstrijders van de Janjaweed. Aldus begint zijn gruwelijke tocht.

Omdat hij dan nog een kind is, nog geen tien jaar oud, blijft hij de hoop koesteren dat hij binnen niet al te lange tijd zal terugkeren naar zijn ouders. Zijn tocht verloopt als een nachtmerrie. Door de schrijfstijl van Eggers die als het ware letterlijk de woorden van Valentino op lijkt te schrijven, waardoor het niet alleen lekker leesbaar is maar je ook zelf als het ware de extreme honger, dorst, vermoeidheid en het gevaar van wilde dieren dat op de loer ligt ervaart. Soms lijkt er iets aan de horizon te gloren maar onvermijdelijk wordt Valentino teruggeworpen in de harde realiteit. Na alle ontberingen van zijn tocht die hem ook van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp doet voeren, belandt hij in Atlanta. Ver weg van de Afrikaanse realiteit. Maar de mens is nooit ver en de onverwachte bruutheid in het veilig gewaande Amerika doet de lezer happen naar adem.

Dave Eggers laat ons intiem delen in de emotionele en gedachtenwereld van Valentino, een onverwacht bloemrijke en ontroerende wereld. Het is de gedachtenwereld van een mens die niet geknecht wordt door zijn omstandigheden maar die toch een sprankje hoop en behoefte aan medemenselijkheid blijft houden. Die behoefte aan medemenselijkheid houdt de lezer een spiegel voor. Een spiegel over onwetendheid maar des te schrijnender, onverschilligheid voor het leed in de wereld, overigens zonder dat het paternalistisch wordt. Het boek presenteert namelijk de feiten als gebeurtenissen zoals er vele zijn in onze wereld. Achter het drama van de burgeroorlog van Sudan zien we normaal gesproken koud nieuws, hier wordt een mens in de persoon van Valentino naar voren gebracht. Dit boek is een aanrader voor mensen die écht een andere wereld in willen duiken en daar en passant iets over willen leren. Ongetwijfeld komt de vraag op: “Wat betekent het in deze tijd nog om een mens te zijn?” Misschien is dat wel de what, het antwoord op de vraag die ik zelfs na het lezen van het boek nog schuldig moet blijven.


Wat is de wat zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.