Wat Alice vergat – Liane Moriarty

Titel: Wat Alice vergat
Auteur: Liane Moriarty
Uitgeverij:AWBruna
ISBN: 9 789 4005 0965 8

“Wat Alice vergat” is al eerder uitgegeven in 2009 onder de titel “Onvergetelijk”. Het boek telde toen 380 pagina’s. Deze heruitgave is iets uitgebreider: 470 pagina’s, die je achter elkaar wilt uitlezen. De dingen, die Alice meemaakt worden afgewisseld met overpeinzingen van haar grootmoeder Frannie in een blog en de brieven van Elisabeth, de zuster van Alice aan dokter Hodges. Elisabeth is al jaren aan het proberen om zwanger te worden en raakt vervreemd van de mensen om haar heen hierdoor.

Alice wordt na een val in de sportschool naar het ziekenhuis gebracht en mag na een dag naar huis, maar heeft wel deels geheugenverlies opgelopen, wat ze in eerste instantie probeert te verbergen. Als Alice in het ziekenhuis gevraagd wordt welk jaar het is antwoordt ze 1998. “Het is 1998, antwoordde Alice meteen. De baby zou namelijk in 1999 geboren worden.” (p. 20)

Ze weet wel haar naam, maar schrikt, als ze hoort dat het 2008 is. Alice denkt, dat ze veertien weken zwanger is, terwijl ze aan de vooravond van haar veertigste verjaardag staat. Haar zus  Elisabeth vertelt haar dat ze moeder is van drie kinderen en Nick onlangs een echtscheidingsprocedure is gestart. Tot haar schok ontdekt ze dat ze haar vriendinnen niet meer kent, Ook ontdektze dat zus Elisabeth erg koel tegen haar doet, terwijl ze vroeger altijd zo close waren. En wie is Gina eigenlijk? Iedereen zwijgt als haar naam genoemd wordt. In de dagen die volgen komt het verleden met flarden weer boven drijven en Alice is gedwongen enkele onaangename kanten van zichzelf onder ogen te zien. Ze hoort van Elisabeth hoe de verwijdering tot stand is gekomen en hoe obsessief deze met ivf bezig is. “Het probleem was dat ze zich niet in een vandaag of gisteren of zelfs een verleden week wist te plaatsen. Ze dreef hulpeloos boven de kalender als een ontsnapte ballon.” (p. 32) “Als het niet zo angstaanjagend was, zou het fascinerend zijn. Ze moest dit…dit probleem echt op zien te lossen. En snel een beetje.” (p. 54)

Het valt niet mee mee om te schipperen tussen de Alice, die ze tijdelijk is en de Alice die ze was. Het stemmetje in haar hoofd laat haar wel weten wat een bitch ze af en toe was. Maar moet alles echt zo perfect zijn? En chocola is best wel lekker, dan maar iets minder slank? Ze verrast vriend en vijand door dingen ineens anders te gaan doen.

Langzaam aan komt haar leven weer op orde, wennen de kinderen aan de situatie en vindt ze de oude Alice zelfs prettiger, dan de perfecte vrouw die ze van zichzelf moest zijn. Zou Nick haar nog weer een kans geven?

“Wat Alice vergat” is een verhaal in een verhaal en laat zien wat geheugenverlies voor inzichten bij iemand kan geven. Maar ook wat een echtscheiding met kinderen kan doen.
Je leert de personages goed kennen. Voor haar geheugenverlies was Alice bits. Ze had overal commentaar op, was continue met haar gewicht bezig en vooral ontzettend druk met het iedereen tevreden houden. Tijdens haar geheugenverlies wordt ze een stuk vriendelijker en realiseert ze zich, dat ze niet aan alles hoeft mee te doen en geen personal coach nodig heeft voor het sporten. Ze erkent dat ze zelf ook fouten heeft gemaakt en Nick niet heeft toegestaan te helpen.

Elisabeth is altijd jaloers geweest op het leven, dat Alice leidde en is langzamerhand afstandelijk en een zuurpruim geworden. Door het geheugenverlies vinden de zussen elkaar terug. Ook zij wordt uiteindelijk milder. Nick verandert ook. Van “heel druk met werk”, naar “meer tijd vrijmaken voor zijn gezin”.

“Wat Alice vergat” heeft een mooie blauwe cover met luchtbellen, wat heel toepasselijk zijn voor Alice en de droomwereld waarin ze zich tijdelijk bevindt. Het is vooral een boek om mee te ontspannen, maar het kaart ook de problemen van een scheiding voor kinderen aan en beschrijft indringend hoe je leven beheerst kan worden door een kinderwens. Ik heb genoten van een ontroerend verhaal vol drama en humor dat boeide van begin tot eind. Een boek dat je niet weg wil leggen.

Waardering: 7,5/10


Lees:” Wat Alice vergat” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.