De vrouw die – Simone van Saarloos

Titel: De vrouw die
Auteur: Simone van Saarloos
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 978 90 388 0164 3

Janine Vitafiel stelt zich in het begin van “De vrouw die” voor als de vrouw die in een Boerkha de Marathon van New York wilde rennen. Alleen werd ze gearresteerd uit angst voor een terroristische aanslag. Vervolgens gaan we terug in de tijd. We leren Janine kennen als moleculair bioloog die zich met wat projecten bezig houdt. Wanneer ze aangeeft de marathon te willen rennen, komt dat de baas goed uit. Ze mogen haar namelijk geen vast contract bieden. Dus als ze nou even drie maanden in New York gaat trainen, kan ze bij terugkomst weer een nieuw jaarcontract krijgen.

Janine vertrekt naar New York. Daar mist ze haar werk enorm. Ze legt zichzelf een trainingsregime op, verkent de stad en probeert te negeren hoeveel ze haar werk en onderzoek mist. Ze ontmoet mensen, waaronder kunstenaar Mark met wie ze een relatie krijgt.

Naarmate de tijd verstrijkt komt ze op het idee niet zomaar de marathon te lopen. Nee, dat moet in Boerkha. Als statement. En van daar gaat het van kwaad tot erger. Ze krijgt steeds meer aparte ideeën. Het verhaal, vertelt vanuit haar perspectief, wordt steeds lastiger te volgen. Steeds vaker vraag ik me af of het beschrevene nu realistisch bedoeld is, of als hallucinatie. Voeg daarbij nog de flashbacks die onaangekondigd verschijnen en de verwarring is compleet.

Schrijfster Van Saarloos maakt optimaal gebruik van haar achtergrond (Wijsbegeerte en Literatuurwetenschap) bij het bewust tot stand brengen van deze verwarring. Zoals een beetje filosoof schudt ze aan de basis van alles wat je voor “waar” houdt. Ze geeft geen antwoorden, ze roept alleen maar meer vragen op.

En ja, ook de vraag waar dit boek nu eigenlijk over gaat. Is dit een roman over een vrouw die “de weg kwijt” is? Gaat het, zoals de achterflaptekst suggereert om de vraag wat een leven bepaald: biologie of mythe. Of gaat het misschien om het vinden van je plek in de wereld? Om invloed? Gaat het over de relatie van Janine met Mark? Waar gaat dit boek over?

Soms zit er ineens een stuk in het boek waarvan me volstrekt onduidelijk was (en is) waarom dit een deel van het vertelde is gaan uitmaken. Zo is bijvoorbeeld de scene met de Harley Davidson-rijder er eentje waarvan de betekenis me volstrekt onduidelijk is.

“De vrouw die” is dus compleet verwarrend. Dat past eigenlijk ook wel bij de titel, die ook al zo onaf is. De titel houdt zich niet aan de regels, het boek evenmin. Chronologie, logische opbouw, kop-midden-staart. Alles wat je ooit op school hebt geleerd wordt door Van Saarloos ogenschijnlijk volstrekt genegeerd. Ogenschijnlijk, want ergens zit er ook wel een besef dat er over dit verhaal enorm goed is nagedacht. Van Saarloos heeft niet zomaar een paar woorden bij elkaar gegooid. Ze heeft een idee voor ogen gehad.

Of ze geslaagd is in haar idee, ik weet het niet. Dat weet alleen Simone van Saarloos…

Waardering: 7-/10


Lees “De vrouw die” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.