Vreemdelingen met dezelfde droom – Alison Pick

Titel: Vreemdelingen met dezelfde droom
Auteur: Alison Pick
Uitgever: Orlando
ISBN: 978 94 920 8664 8

Alison Pick heeft drie veelgeprezen dichtbundels gepubliceerd. Haar roman “Donderdagskind” werd genomineerd voor de Man Booker Prize, won de Canadian Jewish Award for Fiction en werd door de Toronto Star genoemd als een van de tien beste boeken van het jaar.

Kibboets

De roman “Vreemdelingen met dezelfde droom” vertelt het meeslepend verhaal over het leven van jonge idealisten in een kibboets aan het begin van de twintigste eeuw. De bundel leest niet alleen als een avontuurlijk verhaal maar werpt ook morele vragen op over idealisme, privacy, gelijkheid, corruptie en oorlog. Alison Pick toont zich een getalenteerde verteller. Dat zij ook een uitstekende historische schrijver is, is voor mij een heerlijke bonus.

“Vreemdelingen met dezelfde droom” draait om enkele Joodse pioniers, twee jonge vrouwen en man, die de pogroms ontvluchten en een kibboets stichten op een stuk land dat later de staat Israël zal worden.Het idealisme slaat al snel om in pragmatisme en de utopische droom wordt verscheurd door menselijke verwikkelingen.

Drieluik

Het boek is opgedeeld in drie delen. Het meerlagige verhaal wordt verteld door een geest en vanuit de afzonderlijke perspectieven van drie personages, Ida, David en Hannah.

Ida een jonge vrouw die veel belang hecht aan haar voorouders en joodse tradities. David; die zichzelf als leider benoemd, hij verwacht dat zijn volgelingen trouw zijn aan de kibboets maar zelf neemt hij het niet zo nauw met het woord trouw. Hij maakt verschillende fouten en komt zijn verantwoordelijkheid niet na, maar steekt zichzelf weg achter anderen. En Hannah, vrouw van David, moeder van Ruth. Ze heeft het vooral moeilijk met het niet zelfstandig kunnen opvoeden van haar dochter.

“Vreemdelingen met dezelfde droom” is een buitengewoon intieme reis van wat het betekent om een land van beloofde joodse overerving te veroveren en terug te eisen. Maar het boek geeft ook inzicht in de spanning tussen de behoeften van het individu versus de behoeften van de gemeenschap. De spanning bouwt zich op. Enerzijds is er de hoop; en zijn altijd vernieuwende gevoel van idealisme. Maar aan de andere kant staan de ontberingen van de realiteit. De sobere samenwerking, gebrek aan middelen,de soms teleurstellende en zelfs verwoestende uitkomsten hebben zo hun impact. Dat alles tegen de achtergrond van de steeds veranderende dynamiek tussen macht, voorziening, corruptie en gelijkheid.

Intelligentie en tederheid

Pick trekt me écht het verhaal is. Ze schrijft met intelligentie en tederheid en roept een beeld op dat gevuld is met terughoudend geweld en hartstochtelijke hoop. Lezers zullen snel ondergedompeld worden in het verhaal. Het belangrijkste voor mij was dat het verhaal me volledig naar een andere tijd en cultuur bracht, me onderdompelde in de levens van de personages, mijn aandacht op de laatste pagina vestigde en me liet verlangen naar meer.

Met mijn gebrek aan kennis van de oude Joodse geschiedenis en taal, heb ik dit boek aangevuld met enkele google-zoekacties, maar dat vind ik een goede zaak. Ik heb hierdoor veel geleerd dat ik anders niet zou geweten hebben.

“Vreemdelingen met dezelfde droom” heeft Alison Pick mijn verwachtingen hoog overschreden.

Waardering: 9/10


Lees “Vreemdelingen met dezelfde droom” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.