Voyeur – Naima Albdiouni

Titel: Voyeur
Auteur: Naima Albdiouni
Uitgeverij: Meulenhoff|Manteu
ISBN: 978 90 8542 024 8

“Voyeur” is het eerste boek van Naima Albdiouni, die eerder een aantal korte verhalen publiceerde en als columnist schreef voor de Vlaamse krant “De Standaard”. Uitgeverij Meulenhoff|Manteau brengt het debuut op de markt, een beslissing die waarschijnlijk alleen maar goed voor de uitgeverij kan uitvallen.

In “Voyeur” schets Naima Albdiouni een indringend beeld van een Marokko dat onder een nieuwe Koning een stuk liberaler wordt dan onder vorige koningen.

Helaas blijken veel van de Marokkanen de nieuwe vrijheid nog niet helemaal aan te kunnen. Ze gebruiken de vrijheid tot in het extreme. Anderen zien deze teloorgang van normen en waarden aan, en reageren hierop. Soms zijn deze reacties ook tot in het extreme. We volgen enkele Marokkanen, van alle rangen en standen. Een welgestelde die inziet dat de sociale spanningen oplopen, een jonge vrouw die als huishoudster werkt, en een ex-gevangene die langzaamaan radicaliseert. Albdiouni geeft de gedachtenwereld van al deze personen weer in de eerste persoon. Door deze schrijfstijl identificeer je je met de personages, waardoor je ook gedwongen wordt om na te denken over hun psyche en hun argumenten.

Het schokkende hieraan: je begint langzaam te begrijpen hoe mensen ertoe kunnen komen om terroristische daden te plegen.

Hoewel het boek op zichzelf al prima leesvoer is, is het dit laatste besef dat ervoor zorgt dat “Voyeur” wat mij betreft met kop en schouders uitsteekt boven het gemiddelde stuk leesvoer.

Een absolute aanrader.


“Voyeur” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.