Voor jou – Cecilia Ahern

Titel: Voor jou
Auteur: Cecelia Ahern
Uitgeverij: Prometheus Amsterdam
ISBN: 9789044613858

De schrijfster van het verfilmde boek “P.S. I Love “you komt met een nieuw boek op de markt: “Voor Jou”, vertaald uit het Engels van “The Gift”. We maken kennis met Lou Suffern, een man van midden dertig, succesvol in de zakenwereld, hard op weg naar promotie, maar ook met jong gezin met twee kleine kinderen thuis. Hij en zijn vrouw Ruth hebben relatieproblemen, al begrijpt hij zelf niet altijd hoe die zijn ontstaan. Ze waren ooit zo verliefd geweest als studenten.

Lou vecht elke dag tegen de klok en heeft continue het gevoel ergens anders te moeten zijn dan op de plek waar hij is. Iedereen verwijt hem dat hij te kort schiet, totdat hij Gabe ontmoet, een dakloze op het vliegveld. Ze komen aan de praat en hij raakt onder de indruk van de kennis van de arme man. Lou realiseert zich dat hij en Gabe op elkaar lijken en misschien wel even oud zijn. Dat terwijl ze beiden een totaal verschillend leven leiden. Lou wil hem helpen en biedt hem een baan aan bij de postkamer in het bedrijf.


Vanaf dan begint zijn leven te veranderen. De invloed van Gabe is groot. Ze komen elkaar steeds tegen. De rollen lijken zich om te draaien. Toch blijft het de vraag wie zich aan wie spiegelt. Want wat als je geweten gaat opwerken en je jezelf toch recht in de ogen moet kunnen blijven kijken? En ondertussen tikt de tijd hard door. Dit boek gaat over de tijd die je in je leven hebt. Waar eindigt het werk en begint de vrije tijd om met dierbaren door te brengen? Hoe deel je het allemaal in, voordat het te laat is? Tijd kun je niet cadeau doen, maar wel delen.

Het opmerkelijkste van het boek is dat brigadier Raphael O’Reilly al de hele tijd weet wat de afloop van het verhaal zal zijn. Natuurlijk ga ik dat hier niet verklappen. Toch kan ik je vertellen dat het boek mij vanaf pagina 50 tot het einde, pagina 255 om precies te zijn, totaal gegrepen heeft. In het begin moet je even wennen aan het karakter van de hoofdpersoon, maar op den duur laat Lou zich kennen als een levensecht personage verwikkeld in herkenbare problemen van het alledaagse leven. En die problemen kunnen ineens opspelen tot zaken over leven en dood.


Lees “Voor jou” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.