Verwachting – Marc den Elzen

Titel: Verwachting
Auteur: Marc den Elzen
Uitgever: Aspekt
ISBN: 978 94 633 8049 2

Thijs is docent economie aan een marketingopleiding. Hij heeft één droom: vader worden. Zijn vriendin is daar echter nog niet aan toe. Op een dag ontmoet Thijs een oude jeugdvriend, waarop een ruzie volgt. Niet lang daarna raakt de jeugdvriend betrokken bij een auto-ongeluk. Hij overlijdt ter plekke.

Thijs blijft achter, als enige wetende dat zijn vriend een affaire had. Wat nu? Moet hij het de weduwe vertellen? Of niet?

Al snel raakt Thijs verstrikt in een zelfgesponnen web. Een web dat niet alleen gaat over geheimen, liefde en vreemdgaan, maar waar ook een paar extra stevige draden in ziten. Draden die voortkomen uit zijn eerdere psychoses.

Ondertusssen worstelt Thijs ook nog eens met de economie en het onderwijs. Leren we onze studenten wel het juiste? KIopt de economische theorie? Thijs kan heel goed over dit soort dingen malen.

Tot nu toe is er nog niet veel spannends over “Verwachting” gezegd. De verhaallijn is verre van uniek te noemen. Maar wacht nog even voordat je afhaakt. Want niet alleen zit er nog een mooie verhaallijn in over een prostituee (waaraan Den Elzen een paar leuke bespiegelingen op de ‘homo economicus’ ophangt), maar het boek biedt iets meer. Namelijk een niet chronologische opbouw.

De schrijver springt de hele tijd heen en weer tussen 2005 en 2006 (en op het eind 2009). In het begin irriteerde dat me. Want als je al in 2006 begint, dan verraadt je daarmee toch al wat er in het volgende hoofdstuk (over 2005) gebeurt? Deels wel, maar doordat we ook perspectiefwisselingen krijgen, worden we toch af en toe aardig verrast. Den Elzen slaagt er via deze handige combinatie van tijd- en perspectiefwisselingen om een fris boek neer te zetten.

Een boek waarin, om maar in de sfeer van de economie te blijven, het geheel meer is dan de som der delen (synergie).

Verder maakt Den Elzen handig gebruik van zijn eigen ervaringen als HBO-docent (en nu onderwijsontwikkelaar), waardoor de hoofdpersoon levensecht overkomt.

Verwachting” roept verwachtingen op. Deels komen deze verwachtingen uit, deels ook niet. Het is bijna als het leven zelf…

Waardering: 7/10


Lees “Verwachting” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.