Vergiffenis – John Grisham

Titel: Vergiffenis
Auteur: John Grisham
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 978 94 005 0145 4

John Grisham! Als die man met een boek komt, dan moet je dat gelezen hebben! En nu komt Bruna met “Vergiffenis”.

Ik had niet verwacht dat ik ooit teleurgesteld zou zijn in een Grisham, maar met “Vergiffenis” is dat zeker het geval. Dit boek is een echt niche-product, en ik behoor niet tot de niche. Eigenlijk geeft het stickertje op de kaft al een beetje aan hoe het zit: “Win kaarten voor het EK honkbal 2012”. Inderdaad, “Vergiffenis” is fanfiction voor honkbalfanaten. Als je niets met de sport hebt, is dit boekje helemaal niet boeiend.

Het verhaal in het kort: 30 jaar geleden was er een jonge honkballer die snel allerlei records brak en een veelbelovende toekomst voor zich had, totdat een werper hem een bal tegen het hoofd gooit en de jonge high potential in het ziekenhuis terecht komt met hersenletsel. Nu ligt de werper op het sterfbed en zijn zoon wil de twee samenbrengen om het boek te kunnen sluiten.

Grisham schrijft dit in wisselend perspectief: een hoofdstuk over de gebeurtenissen toen, eentje over het nu, enzovoort. Goed opgezet, maar de hoofdstukken over de stormachtige opkomst van het slachtoffer staan vol van wedstrijdverslagen en termen. Echt top voor de liefhebber, maar voor de ander niet.

De hoofdstukken van het nu gaan over de “zoon” (die trouwens veel meer bewondering voor het slachtoffer had dan voor zijn eigen alcoholistische vader), die op zoektocht gaat. Grisham probeert hier nog wat emotie en trauma’s aan toe te voegen, maar echt pakken doet het me niet.

Maar ik moet eerlijk zijn: het feit dat honkbal mij niet boeit, maakt “Vergiffenis” niet tot een waardeloos boek. Het is goed geschreven, zit prima in elkaar en kabbelt lekker voort. Een heerlijk boek voor de honkballiefhebber dus.

Waardering: 6/10


Lees “Vergiffenis” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.