Vergeten – Cat Patrick

Titel: Vergeten
Auteur: Cat Patrick
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5521 7

“Vergeten”
is het debuut van Cat Patrick. Het is het verhaal van London Lane, een meisje van 16 dat geen herinneringen heeft aan het verleden, maar zich wel haar toekomst kan herinneren.

We volgen London gedurende een schooljaar. Tijdens dit jaar ontmoet ze Luke en ondanks dat ze zowel in het verleden als in de toekomst geen herinneringen aan hem heeft, wordt ze verliefd. Gaande het jaar ontdekt ze meer over de reden voor haar aandoening en welke rol ze kan vervullen voor de dierbaren om haar heen.

Het boek heeft een makkelijk leestempo, maar mist een stuk diepgang. “kleding: spijkerbroek met rechte pijpen, donkerblauwe tuniek met kleine bloemetjes (was niet vies, weer in kast), blaarverwekkende rode ballerina’s…. ).” London maakt iedere dag aantekeningen van die dag en de volgende dag voor haar geheugen ’s nachts hergeprogrammeerd wordt. Deze aantekeningen leest ze iedere ochtend weer door, zodat ze redelijk normaal kan functioneren.

London leeft al 10 jaar met de herinneringen aan de toekomst en het vergeten verleden. Ik kan me niet voorstellen dat ze zich nu pas gaat afvragen of ze de toekomst juist door haar wetenschap ook kan bijsturen. Hoe onveranderlijk is je toekomst immers.

Zo krijgt London ruzie met haar beste en enige vriendin Jamie. Deze ruzie duurt een aantal maanden en ontstaat door een opmerking die London maakt. Dit weet London natuurlijk al vooraf. Ze houdt de maanden van stilzwijgen vol, omdat ze ook weet dat de ruzie weer overgaat. Dan zou je London toch het liefst door elkaar rammelen en haar vragen als ze dit alles weet, waarom ze de specifieke opmerking toch maakt en zo lijdzaam blijft afwachten tot het moment zoals zij het zich herinnert dat het weer goed komt?

Dit soort situaties komen meer voor. Uiteindelijk gaat London ook wel proberen of de toekomst bij te sturen is. Hiervoor experimenteert ze met klasgenootje Page (die overigens niks van de aandoening weet) door haar niet aan een jongen voor te stellen, wat ze in haar herinneringen aan de toekomst wel heeft gedaan. Dan verwacht je dat de herinneringen die London aan de toekomst heeft direct al dan niet bijgesteld worden. Hier wordt echter geen melding van gemaakt.

De recensies die op de achterkant geciteerd worden spreken van een groots debuut en een spannend verhaal. Ik denk dat zij een ander boek hebben gelezen dan ik. Het verhaal is niet slecht, maar had scherper, met meer verdieping gekund. Nu ontstijgt het nauwelijks het chicklit niveau

Waardering: 6.5/10


Lees “Vergeten” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *