Verdwenen tijd – Thomas Verbogt

Titel: Verdwenen Tijd
Auteur: Thomas Verbogt
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046805572

Louis is een schrijver/kunsthistoricus die altijd in praatprogramma’s en tv-spelletjes mag komen opdraven. Hij is beroemd omdat hij altijd wel een mening over het besproken onderwerp heeft. Dit verbaast hem, want soms doet hij hele tv-programma’s op “de automatische piloot”. Louis heeft ook een probleem: hele periodes uit zijn verleden kan hij zich niet herinneren.

Dit is al jaren zo, maar nu er ineens iemand uit het verleden komt opduiken, begint hij zich serieus af te vragen wat er aan de hand is. En dan is er nog die mysterieuze vrouw, die zegt hem te kennen, maar aan wie hij geen enkele herinnering heeft.

In “Verdwenen Tijd” volgen we Louis’ pogingen om zijn herinneringen scherp te krijgen. Langzaam geeft de auteur, Thomas Verbogt, ons inzicht in het verleden. Deze auteur, die ikzelf vooral kende van zijn columns in “De Gelderlander” (was altijd een van de eerste dingen die ik las) blijkt ook in boekvorm een meester in het hanteren van de Nederlandse taal.

Op uiterst subtiele wijze weet hij de lezer te vangen en de spanning op te bouwen. Elke pagina wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld. Wat is hier aan de hand? Als lezer bevindt je jezelf in dezelfde positie als de hoofdpersoon: je hebt het gevoel dat er iets aan de hand is, maar je hebt geen idee wat. Geen gedetailleerde omschrijvingen van omstandigheden en context, maar allles vanuit het (soms verwarde) perspectief van Louis.

En als je dan op het eind de ontknoping leest, voel je je opgelucht, maar ook een beetje treurig. Opgelucht, omdat nu eindelijk duidelijk is wat er gebeurt is. Treurig, omdat het leven gewoon lijkt door te gaan. Een leven, waarin nog het een en ander verwerkt moet worden.

Thomas Verbogt mag wat mij betreft nog heel veel boeken schrijven.


“Verdwenen Tijd” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.