Verborgen verhaal – Suzanne Peters

Titel: Verborgen verhaal
Auteur: Suzanne Peters
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 978 90 866 0375 6

Diversiteit speelt een centrale rol in “Verborgen verhaal”, het vijftiende boek van Suzanne Peters. Kenmerkend voor deze schrijfster/tekstschrijfster is dat haar feelgood romans actuele maatschappelijke thema’s bevatten. In “Verborgen verhaal”  zit behalve een boekenthema ook diversiteit. Dat maakt het leuk om te lezen. Suzanne Peters kiest voor een diversiteit aan personages. Amber is namelijk niet zonder slag of stoot schrijfster van kinderboeken geworden.


Kinderboeken

Amber schrijft onder een pseudoniem kinderboeken. Waarom? In het verleden heeft ze iets meegemaakt dat haar getekend heeft. Vijf jaar na deze gebeurtenis is ze een succesvolle kinderboekenschrijfster. Ze beleeft veel plezier aan het bedenken van kinderverhaaltjes rond Mika (kat) en Fido (hond). Maar Amber is onzeker, eenzaam en hecht waarde aan haar privacy. Stille wateren hebben echter diepe gronden.

Richard

Amber heeft veel steun aan Richard, de illustrator van haar kinderboeken. Bij hem en zijn partner Maarten kan ze zichzelf zijn. Richard belt haar regelmatig en stimuleert haar. Hij spoort haar ook aan om bepaalde  dingen anders aan te pakken. Zo laat ze zich overhalen tot het incognito bijwonen van een fan-dag. Dit vindt ze weliswaar doodeng, maar uiteindelijk ook leuk. Op deze dag signeert Richard haar boeken en gaat hij gesprekjes met kinderen en ouders aan. Het bijwonen van deze fandag heeft grote gevolgen voor de rest van haar leven. Hoe? Ze ontmoet er Laurens en zijn geadopteerde zoon Shane.

Kritiek op tekort aan diversiteit

In “Verborgen verhaal” is volop diversiteit te vinden. Bijvoorbeeld de liefdesrelatie tussen Richard en Maarten.Verder in het anders-zijn van Amber en de geadopteerde Shane, die uit Taiwan komt. Amber krijgt volop met diversiteit te maken. Ze krijgt namelijk nogal wat kritiek te verduren over haar kinderboeken. Alleen is ze zich daar zelf niet van bewust, daar ze geen recensies leest.

De persoon die deze kritiek levert is geen onbekende voor haar. Na het lezen van een aantal recensies gaat er bij haar toch een lampje branden. En inderdaad, ze moet constateren dat haar kinderboeken niet heel inclusief zijn. Haar personages zijn allemaal kinderen van blanke afkomst. Bovendien zijn er in haar kinderboeken helemaal geen kinderen van wie de ouders gescheiden zijn. Amber trekt zich deze kritiek heel erg aan. Het is mooi om te lezen, hoe zij daar mee omgaat en er wat meedoet. Ze laat zich niet kisten en Laurens is een grote steun voor haar.

“Verborgen Verhaal” is niet het soort boek dat ik normaliter lees, maar ik heb mij er prima mee vermaakt. Ik kon mij goed verplaatsen in Amber en leefde met haar mee. Het  is een heerlijk boek om je bij te ontspannen en even niets aan je hoofd te hebben. Door de vlotte schrijfstrijl en korte hoofdstukken blijf je lezen. Ik heb het in een dag uitgelezen en ervan genoten. Het leuke aan “Verborgen verhaal” is dat het niet alleen om liefde draait, om ook om diversiteit een actueel thema in boeken.

Waardering: 7,5/10


Lees “Verborgen verhaal” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.