Vederlicht – Janneke Jonkman

Titel: Vederlicht
Auteur: Janneke Jonkman
Uitgever: Arbeiderspers
ISBN: 978-90-295-6758-9
De op autobiografische elementen gebaseerde roman van Janneke Jonkman is een eye-opener in de balletwereld. Zoals iedere subcultuur haar eigen gebruiken en wetten heeft, zo heeft de balletwereld deze ook. In het boek wordt deze subcultuur overgoten met een psychologisch sausje wat het boek een fascinerende diepgang verleent. De personages worden mensen van vlees en bloed.

Elien is het hoofdpersonage in Vederlicht en van beroep documentairemaakster. Ze is haar jonge jaren op de balletacademie nooit vergeten en bij tijd en wijle spelen oude wonden weer op. Ze vraagt zich af of de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt beïnvloed zijn door haar balletjaren. In korte flash-backs krijgen we een inkijkje in het jonge leven van Elien en begrijpen we hoe ze de persoon is geworden die ze is.

Wie had gedacht dat het lieflijke ballet zo’n keiharde wereld kon zijn? Het boek is meer dan een uiteenzetting van die wereld, het is een beschrijving van de psychologische ontwikkeling van jonge mensen. Elien en haar klasgenoten zijn nog geen tieners als ze naar de balletacademie gaan en zeer ontvankelijk voor aandacht en bevestiging. Daar spelen de docenten van de balletacademie onbewust op in en er ontstaat een schimmig spel van machtsverhoudingen. Jonge geesten worden geknakt of naar de hoogste toppen gestuwd. De macht van de docenten is weergaloos.

Elien voelt een sterke behoefte om deze periode af te sluiten. Om dat voor elkaar te krijgen, moet ze oud zeer oprakelen en daarom nodigt ze onder het mom van een smoesje haar oud-klasgenoten bij haar uit. Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke maskers haar klasgenootjes Tania, Sam, Lola en Valerie al die jaren opgezet hadden. Beetje bij beetje komt ook de waarheid rondom het mysterie van de zelfmoord van een ander klasgenootje Abel naar voren.

In eerste instantie zijn Eliens oud-klasgenootjes niet blij met haar werkelijke motief om hen uit te nodigen maar gaandeweg voelen ze de behoefte om zich volledig te uiten voor Eliens camera. Hoewel de personages allemaal leed met zich meedragen, krijg je aan het einde het gevoel dat er een last van hun schouders is gevallen. Ze beseffen tot hun grote vreugde dat ze niet alleen staan in hun gevoelens waardoor ze zich na al die jaren opnieuw verbonden weten.

De roman is helder geschreven en leesbaar waarbij de korte hoofdstukken de vaart in het verhaal houden. Ondanks de diepzinnige psychologie en dramatische gebeurtenissen in het boek wordt het boek nergens zwaar maar smaakt het naar meer. De vragen die gesteld worden in het boek door de personages zijn universeel. Dat is ook de aantrekkingskracht van het boek. Het zet je, zeker als niet-ingewijde in het ballet aan het denken. Het is een van die boeken waarvan je achteraf spijt hebt dat je het zo snel hebt uitgelezen.


“Vederlicht” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.