Van Alles het Beste – Rona Jaffe

Titel: Van alles het beste
Auteur: Rona Jaffe
Uitgeverij: Arbeiderspers
ISBN: 9789029578400

Rona Jaffe (1931-2005) publiceerde in de periode van 1958-2005 tal van succesvolle romans. Haar eerste boek, Van alles het beste, schreef ze toen ze als redacteur bij een uitgeverij in New York werkte.

Rona Jaffes iconische pageturner verscheen in 1958 en maakte bij verschijnen een enorme indruk. Sommige lezers waren geschokt, maar de meeste, miljoenen, vonden het fantastisch zichzelf in het verhaal van de vijf jonge, ambitieuze medewerkers van een New Yorkse uitgeverij te kunnen herkennen.

“Van alles het beste” volgt meisjes als de pas afgestudeerde Caroline, die op de typekamer droomt van een promotie tot redacteur, April, het naïeve provinciaaltje, dat in een paar maanden tijd transformeert tot een vrouw met wie elke man gezien wil worden, en Gregg, de vrijgevochten actrice, die stiekem hunkert naar een huiselijk bestaan. Jaffe volgt hun persoonlijke en zakelijke strubbelingen in intelligent, meelevend proza, dat tegelijk zo scherp is dat je je eraan kunt snijden.

Aangeprezen in de woelige jaren 50 als chicklit, maar bij het lezen van dit boek viel me de zeer menselijke gevoelens op waarmee de auteur dit boek geschreven heeft.
Het verhaal van verschillende meisjes die van buitenwijken een eerste baan zoeken in het o zo grote New York, wat niet voor ieder van hen op rolletjes loopt. Maar waar ze zeker heel wat van leren en wat hen later ook vormde tot de eerste feministen of de niet zo volgzame vrouwen. Of misschien dat je het een beetje kan vergelijken met Sex & the City anno 1958.
Het boek is verfilmd geweest in 1959 met o.a. Joan Crawford waarbij het 2 oscarnominaties in de wacht sleepte.

Waardering: 8/10


Lees “Van alles het beste” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *